REVOLTA A EGIPTE
Internacional 29/01/2011

El 'nou faraó' acumula 30 anys de poder ascendent

El president egipci, Hosni Mubàrak, governa amb la idea de mantenir la seguretat interior amb fermesa

Redacció
2 min
Mubarak

BarcelonaHosni Mubàrak acumula a les seves esquenes 30 anys de trajectòria política. Aquests dies el poble egipci protesta contra el dirigent, que ha decidit nomenar un vicepresident i crear un nou govern.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però els inicis de Mubàrak es remunten a l'any 1971, quan va ascendir al lloc de general en cap de les Forces Aèries egipcies. Des d'aquest lloc va participar a la guerra del Yom Kipur contra Israel (1973). Dos anys després, el president del govern d'aquella època, Anur El Sadat, va nomenar Mubàrak com a vicepresident del seu executiu.

Accedeix a la presidència

El 6 d'octubre del 1981 El Sadat va ser objecte d'un atemptat en què va resultar mort. L'impacte també va ferir Mubàrak, però se'n va recuperar. Aquesta baixa va fer que hores després el president el confirmés com a successor en el càrrec. Des d'aleshores, ha guanyat les eleccions dels anys 1987, 1995 i 1999. Aquesta darrera elecció va rebre un sí del 93'79% de la població.

L'any 2005 el moviment opositor Kifaya va iniciar les primeres manifestacions per demanar reformes democràtiques i el maig del mateix any el parlament va aprovar que, per primera vegada, poguéssin haver-hi altres candidats a unes eleccions. Tot i això, Mubàrak va sortir reescollit com a president.

Una data important del seu mandat va ser l'agost del 2009, quan es va reunir a Washington amb Barack Obama després d'anys d'enfrontaments amb George Bush. El passat desembre el PND, el partit de Mubàrak, va guanyar novament les eleccions però l'oposició, que anomena Mubàrak com el 'nou faraó', les va qualificar de fraudulentes.

Dimarts passat, milers de manifestants van protestar a diverses ciutats d'Egipte en una jornada batejada com el “dia de la ira”, en què hi van haver quatre morts. Els enfrontaments han anat augmentant al llarg de la setmana fins que dijous, el premi Nobel de la Pau, Mohamed el Baradei, es va postul·lar per liderar la transició. Les autoritats van detenir-lo i van decretar el toc de queda.

Aquest dissabte Hosni Mubàrak ha anunciat el canvi de govern i el nomenament del general Omar Suleimán com a vicepresident.

stats