ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 09/02/2016

Els ‘outsiders’ al feu dels independents

Trump i Sanders són els favorits a les primàries de Nou Hampshire, un estat amb un 40% d’apartidistes

Núria Ferragutcasas
4 min
Donald Trump, el favorit de les primàries de Nou Hampshire, parlant amb un grup reduït de votants de Salem.

WashingtonNou Hampshire és terra d’independents i, per això, els resultats de les primàries per escollir els candidats a la presidència dels Estats Units solen ser incerts. Això, sumat al malestar actual d’una gran part dels nord-americans amb les elits polítiques per una recuperació econòmica desigual, fa que aquest estat de Nova Anglaterra sigui una reserva de vots per als candidats outsiders -sense experiència política o independents-. De fet, el magnat immobiliari Donald Trump i el senador autodeclarat socialista Bernie Sanders són els favorits per guanyar avui les primàries republicana i demòcrata, respectivament, ja que fa mesos que lideren les enquestes amb avantatges còmodes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, no es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat. Nou Hampshire també té fama de portar la contrària als pronòstics de sondejos, experts polítics i mitjans. Aquí va renéixer la llavors gairebé moribunda, per escàndols sexuals, campanya de Bill Clinton, el 1992. I també la de la seva dona, Hillary Clinton, el 2008, tot i que després va perdre les primàries demòcrates contra Barack Obama.

La participació de votants independents, és a dir, dels que no es declaren ni demòcrates ni republicans, sovint compliquen les estratègies dels candidats, ja que representen un 40% de l’electorat i poden votar en una de les primàries dels dos partits. D’altra banda, si les eleccions són competitives, com les d’aquest any, participen més.

L’estat veí de Sanders

Trump i Sanders, considerats candidats outsiders, apel·len aquests votants amb un discurs poc convencional i, fins i tot, antiestablishment. Mentre el multimilionari novaiorquès culpa els immigrants, musulmans i polítics tradicionals de tots els mals del país, el senador de Vermont acusa Wall Street i els grups d’interès de corrompre el sistema polític del país.

Sanders, a més, té l’avantatge de ser un polític conegut per molts votants, ja que l’estat que representa, Vermont, és veí de Nou Hampshire. Aquests dies Hillary Clinton, la favorita en la cursa per la nominació demòcrata a la Casa Blanca, explicava en petits mítings que els seus assessors li havien recomanat donar per perdut aquest estat i fer campanya en els pròxims, com Nevada i Carolina del Sud -on té més opcions d’una victòria.

“No em podia saltar Nou Hampshire”, va repetir més d’una vegada l’ex secretària d’Estat i ex primera dama dels EUA. “No em puc imaginar no ser aquí”. Clinton, doncs, no tira la tovallola però sí que ha rebaixat les expectatives. Ara només busca evitar un daltabaix, una àmplia victòria del seu rival, per mantenir la posició de favorita en la cursa de les primàries demòcrates.

El seu marit, l’expresident nord-americà Bill Clinton, va criticar la campanya del senador de Vermont, diumenge passat, dos dies abans de la votació. Va acusar alguns seguidors de Sanders de llançar atacs “sexistes” contra la seva dona i les persones que li donen suport. A més, va assegurar que el senador no té l’experiència per ser president.

Els seus atacs van provocar de seguida comparacions amb els que va fer contra Barack Obama el 2008. Per a alguns analistes, va perjudicar més que no pas ajudar la candidatura de Clinton.

Mentrestant, en la cursa per la nominació republicana, els candidats més moderats -i pròxims a la classe dirigent del partit-, com l’exgovernador de Florida Jeb Bush, intentaven ahir convèncer els últims votants. Nou Hampshire és feu d’independents però també de votants moderats. L’electorat evangelista no té la mateixa influència que en els caucus republicans d’Iowa o en les pròximes primàries del partit a Carolina del Sud. És per això que els sondejos donen una quarta o cinquena posició al senador ultraconservador de Texas, Ted Cruz, que va guanyar la setmana passada la primera cita de la llarga cursa per la Casa Blanca.

Nou Hampshire és una prova de foc per a quatre candidats republicans: el que va ser un dia el gran favorit de les primàries d’aquest partit, Jeb Bush; els governadors de Nova Jersey i Ohio, Chris Christie i John Kasich, i el senador de Florida, Marco Rubio. Si no obtenen un bon resultat, podrien abandonar la cursa presidencial.

Crítiques d’un Rubio autòmat

Rubio s’havia convertit en la gran esperança de les elits després d’obtenir una sòlida posició a Iowa. Però la seva pobra actuació en el debat republicà de dissabte passat ha creat dubtes i ha revelat les seves debilitats. El jove senador va rebre un atac de Christie devastador per a la seva imatge.

El governador de Nova Jersey va assegurar que Rubio només recita frases assajades prèviament. “Ser president no és memoritzar un discurs de 25 segons”, li va etzibar. El senador de Florida, a més, es va mostrar poc natural, amb respostes mecàniques i repetitives. Kasich i Bush, segons les últimes enquestes, són els que s’han beneficiat més de la relliscada de Rubio. Per la seva banda, l’exgovernador de Florida va rebre aquest cap de setmana passat l’ajuda de la seva mare i del seu germà, l’expresident George W. Bush.

Els votants de Nou Hampshire poden avui, doncs, definir el curs de les dues primàries, especialment les republicanes.

stats