Romania
Internacional 29/07/2012

La baixa participació podria salvar el càrrec al president de Romania

Els ciutadans han votat avui en referèndum si ratifiquen o no la decisió parlamentària de destituir a Traian Basescu. Els darrers sondeigs mostren que la participació no arriba al 50% necessari per donar la consulta per vàlida

Agències
1 min

BucarestLa baixa participació aquest diumenge en el referèndum que ha de decidir si el president romanès, Traian Basescu, manté o perd el seu càrrec podria ajudar-lo a no ser destituit. La consulta ha de decidir si es ratifica o no la decisió que va prendre el parlament el 6 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sondeigs aquest vespre situaven la participació en un 37,7%, molt lluny del 50% necessari per donar la consulta per bona.

El moviment per fer caure el president el va iniciar el primer ministre, Victor Ponta, al capdavant de la coalició governamental, la Unió Social Lliberal. És la darrera escenificació de la polarització política que viu el país, que en pocs mesos ha tingut quatre primers ministres. Basescu, president des de fa 8 anys, ha vist com la seva popularitat ha caigut en picat després que el 2010 va aplicar unes de les reformes més severes de la Unió Europea per fer front a la crisi del deute.

Ponta acusa al president d'excedir-se en les seves competències, mentre que Basescu assegura que el 'premier' el vol fora per aturar les investigacions sobre casos de corrupció iniciats pel cap d'Estat. Basescu va promoure un boicot al referèndum davant unes enquestes d'intenció de vot que donaven un 65% favorable a la seva destitució.

stats