Polèmica a Israel
Internacional 08/07/2012

El partit de Netanyahu vol que els ultraortodoxos facin el servei militar

El Tribunal Suprem havia declarat inconstitucionals les exempcions per als jueus radicals i els araboisraelians. La mesura obre una crisi amb els socis més conservadors de la coalició de govern

Agències
1 min
Protesta contra les exempcions del servei militar a Tel Aviv. JACK GUEZ / AFP

JerusalemEl partit del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha donat suport unànime a la reforma legal per posar fi a les exempcions al servei militar per als jueus ultraortodoxos i els àrabs israelians. El gest del Likud obre el camí perquè la coalició de govern impulsi ja l'esborrany de la nova llei.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Milers de persones s'havien manifestat a Tel Aviv dissabte defensant que tots els israelians comparteixin les obligacions del servei militar, que és obligatori i dura tres anys en el cas dels homes i dos en el de les dones.

Kadima, que governa en coalició amb Netanyahu, havia amenaçat abans de trencar l'acord de govern si no s'aprova la reforma. Altres socis del govern, però, havien expressat la postura contrària, cosa que havia portat Netanyahu a un carreró sense sortida.

Al febrer, el Tribunal Suprem d'Israel havia considerat inconstitucional la llei coneguda com a "del Tal", que regula les exempcions per motius religiosos, i havia fixat un ultimàtum a l'agost per establir una nova llei.

stats