Perú
Internacional 06/06/2011

El candidat d'esquerres, Ollanta Humala, guanya les eleccions presidencials al Perú

Humala aconsegueix la victòria per la mínima i suma un 50,7% dels vots, mentre que la seva rival, Keiko Fujimori, n'obté 49,2%. Falta un 15% per escrutar que correspon a les zones rurals més allunyades, on el candidat d'esquerres té un ampli suport

Agències
2 min

LimaEl candidat nacionalista Ollanta Humala ha guanyat les eleccions presidencials peruanes de manera molt ajustada i s'ha ofert a liderar "un govern de concertació i de base àmplia" que busqui "la integració llatinoamericana". Amb un 84,4% dels vots escrutats, Humala suma el 50,7% dels vots, mentre que la seva rival, Keiko Fujimori, n'ha aconseguit un 49,29%, segons ha dit aquest matí la cap de l'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE), que ha matisat que encara falten les xifres de les zones rurals més allunyades, on es creu que Humala haurà aconseguit un suport molt més sòlid que la seva rival.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot just després de conèixer els primers resultats oficials, ahir a la nit, Humala es va dirigir als seus seguidors per dir que la seva victòria suposa "un compromís amb el poble peruà de creixement econòmic amb inclusió social". "Treballarem les relacions internacionals per reafirmar el Perú com un país que busca la unitat llatinoamericana, buscarem relacions de germanor amb cada poble de la regió", va dir, i va prometre que "continuarem la bona feina que s'ha fet, corregirem allò mal fet i farem una transformació".

Humala va fer una declaració d'intencions i va dir que "governar no és un tema d'una sola persona", per tant es va comprometre a convocar "els millors quadres tècnics, independents, intel·lectuals, per poder fer un govern de concertació, on ningú se senti exclòs i tothom representat". A més, va reiterar la seva intenció de lluitar contra la corrupció i va dir que al Perú "hi ha diners i s'han d'utilitzar amb responsabilitat i per vèncer la desigualtat".

La reacció de Fujimori

La seva rival, Keiko Fujimori, va tardar unes hores a pronunciar-se fins que ahir a la nit va donar les eleccions per perdudes i va destacar que haver aconseguir quasi la meitat del suport de tots els votants era per a ella "un gran motiu d'alegria i satisfacció".

Un dels aspectes més importants per a Fujimori, filla i hereva política de l'expresident Alberto Fujimori, és que ha guanyat en el departament de Lima, que congrega quasi un quart dels electors del país, amb un 57% del suport dels electors davant del 42% que ha obtingut Humala.

El premi Nobel de literatura 2010, Mario Vargas Llosa, que havia donat suport públicament a la candidatura d'Humala, va dir ahir que la derrota de Keiko Fujimori ha lliurat el país "que una dictadura que va ser terriblement corrupta i sanguinolenta tornés al poder". Per això, va destacar que els peruans han actuat "amb responsabilitat, han fet una adhesió al sistema de llibertat i legalitat que volíem defensar".

stats