DRETS CIVILS
Internacional 03/05/2016

Una nova policia moral reprimirà encara més les dones a l’Iran

La unitat vigilarà la indumentària i la conducta de les ciutadanes

Zahida Membrado
3 min
Una nova policia moral reprimirà encara més les dones a l’Iran

TeheranEls carrers de Teheran són avui menys segurs per a les dones iranianes. Però el perill no prové del crim organitzat ni de la delinqüència comuna o dels assetjadors. L’amenaça prové dels 7.000 nous agents de la policia moral, que des de fa uns dies patrullen els carrers de la capital. Aquesta nova unitat policial s’encarregarà de vigilar que les dones compleixen amb la normativa islàmica pel que fa a la indumentària i a la conducta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Actualment ja existeix una policia moral, integrada sobretot per dones, cobertes amb xador de cap a peus, que es dediquen a cridar l’atenció i arrestar les joves que porten el vel poc ajustat al cap o la roba massa cenyida al cos. Però sembla que per al règim aquesta unitat no és suficient, i amb el propòsit de reprimir encara més la llibertat de les iranianes ha creat una nova policia moral, encara més nombrosa, integrada per homes i dones que vestiran de paisà i que recorreran els carrers de Teheran amb l’objectiu de garantir el bon comportament de la societat.

Amb aquesta finalitat, aquesta nova unitat també vigilarà que la música dins dels vehicles no estigui massa alta i que les dones no s’afluixin el mocador quan hi siguin a dins. Aquesta policia, però, no tindrà capacitat per arrestar, sinó que anotarà les matrícules i els noms dels infractors i reportarà la informació a instàncies policials superiors.

Com que els nous agents no portaran uniforme, a les dones se’ls farà molt més difícil evitar ser identificades. Actualment, les joves de la capital saben en quins punts es col·loquen normalment les patrulles de la moral -a les sortides de centres comercials o en cruïlles molt concorregudes-, i això els permet evitar les agents prenent camins alternatius. Quan una d’aquestes agents enxampa una noia caminant pel carrer amb una indumentària que no respecta l’estricte codi islàmic, l’atura, la intimida i en la majoria dels casos l’obliga a anar a comissaria. Allà, la jove ha de signar un paper en què assegura que no tornarà a cometre la infracció i que a partir de llavors vestirà decorosament. Després de pagar una multa, la jove queda lliure.

L’anunci de la nova policia moral ha desfermat una allau de crítiques a les xarxes socials, dins i fora de l’Iran. La nova unitat és vista con un esglaó més en la dictadura de la moral islàmica per controlar la vida privada de les persones. Però no només la població ha expressat la seva indignació per la nova policia, sinó que el president del govern, el moderat Hassan Rouhani, ja hi ha declarat la seva oposició. “Déu va dotar totes les persones de dignitat. La dignitat és abans que la religió. I aquesta policia atempta contra la dignitat de les persones”, va assegurar en ser preguntat per la premsa.

Rouhani s’hi oposa

Però Rouhani té molt poc marge de maniobra. La policia depèn directament del líder suprem, i el govern no té capacitat per controlar-la. Tot i així, va assegurar que intentarà replegar la nova unitat a través del ministeri d’Intel·ligència, però les possibilitats d’èxit són escasses. Des que va entrar al govern el 2013, Rouhani ha expressat moltes vegades la seva oposició al control que fa l’estat de la vida privada dels iranians, però les forces més conservadores -els Guardians de la Revolució i les elits religioses- tenen el poder per fer-ho, i no dubten a estrènyer la corda amb l’objectiu de desgastar la imatge del president, i fer-lo fracassar en les pròximes eleccions presidencials del 2017.

Amb la signatura de l’acord nuclear i la tímida obertura de l’Iran al món, els cercles de poder més reaccionaris estan intensificant la repressió -al contrari del que la població s’esperava-, per por a un contagi dels valors occidentals i a perdre els seus privilegis econòmics lligats a l’oligarquia creada durant anys de sancions i aïllament.

stats