ESTUDI A LA CASA BLANCA
Internacional 14/06/2012

La política exterior d'Obama fa caure la seva imatge global

L'enduriment de la política exterior i contra el terrorisme pot costar al president dels EUA, Barack Obama, la pèrdua de suport. Un informe recull el desencís mundial davant les expectatives incomplertes.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
La política exterior d'Obama fa caure la seva imatge global

BARCELONA.L'aprovació internacional d'Obama ha patit una davallada contínua des que va arribar a la Casa Blanca el 2009. L'enduriment de la seva política exterior, concretament en la lluita contra el terrorisme, és una de les principals raons que dóna el centre Pew Research per explicar els resultats d'un estudi que va publicar ahir, fet en 21 països entre el març i l'abril.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons aquest centre nord-americà, hi ha una percepció majoritària que els Estats Units actuen unilateralment i sense considerar els interessos de la resta de països. El component més criticat de l'administració Obama són els atacs amb drones -avions no tripulats- en la lluita contra el terrorisme. En 17 dels 21 països enquestats, més de la meitat dels ciutadans desaproven aquesta tècnica, que sota l'administració Obama s'ha intensificat i ha arribat fins al Iemen i Somàlia, més enllà del Pakistan, l'únic país on l'aplicava George W. Bush.

Només els nord-americans aproven la tècnica, amb un 62% dels ciutadans a favor. Aquesta xifra impulsa les possibilitats de reelecció d'Obama en les presidencials del novembre. "La mort de Bin Laden i la lluita d'Obama contra els terroristes amb els drones permet al president dir que ha estat implacable contra ells", explica Pere Franch, professor de periodisme internacional de la Universitat Ramon Llull.

Les xifres de l'estudi mostren que, malgrat el descontentament per la seva política exterior, molts països donen un suport considerable a la seva reelecció, especialment a Europa. Al Pròxim Orient, en canvi, el rebuig a un segon terme d'Obama a la Casa Blanca és majoritari. Gairebé un 70% d'Egipte, Jordània i el Líban s'hi oposen. De fet, la imatge dels EUA en estats musulmans estratègics per a Washington no ha millorat sota l'administració Obama. En el cas de Jordània, i especialment el Pakistan, les xifres fins i tot són més baixes que les de l'era Bush. A Islamabad, un any després que Obama ordenés l'atac que va acabar amb Bin Laden en territori pakistanès, només un 7% dels seus ciutadans tenen una bona imatge del president.

El Pakistan n'és una excepció. En la resta dels països, Obama és més ben valorat que el seu predecessor. "Encara queda el record nefast dels últims anys de Bush, la seva presidència va fer molt mal a dins i a fora dels Estats Units", opina Franch, que explica com el candidat republicà a la presidència, Mitt Romney, s'associa a la imatge de Bush.

Expectatives incomplertes

L'opinió recollida pel Pew Research confirma el que va apuntar Amnistia Internacional el 2009, quan Obama feia cent dies que ocupava el càrrec: el president no ha complert les expectatives que va crear en arribar al Despatx Oval. Segons l'estudi, fa tres anys els ciutadans esperaven que busqués aprovació internacional abans d'utilitzar la força militar. Les dades mostren ara que els ciutadans no han vist complertes les seves expectatives en aquest aspecte, ni en la promesa d'adoptar una posició equilibrada en el conflicte israelopalestí o de fer progressos en la lluita contra el canvi climàtic.

stats