ORDRE PÚBLIC
Internacional 20/04/2012

6 precedents de suspensió de l'espai Schengen

Els estats poden restablir els controls fronterers per garantir "l'ordre públic i la seguretat interior". Ho fan en celebracions, cimeres d'alt nivell i esdeveniments esportius

Ara
1 min

BarcelonaEl tractat de Schengen, en vigor des del 1985, estableix que la lliure circulació de persones per l'Europa sense fronteres pot interrompre's temporalment en cas d'"una seriosa amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior". El ministeri d'Interior va anunciar dijous que ho aplicaria per evitar l'entrada d'activistes durant la cimera del Banc Central Europeu que se celebrarà a Barcelona el 3 de maig. Diversos països europeus han fet ús d'aquesta clàusula per suspendre temporalment l'acord davant la previsió de grans protestes o en esdeveniments esportius. Aquests són només alguns dels exemples més recents:

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

2004. Espanya suspèn temporalment el tractat amb motiu del casament dels prínceps d'Astúries a Madrid. Portugal fa el mateix en la celebració del festival Rock in Rio-Lisboa.

2006. Alemanya estableix controls policials per la celebració del Mundial de Futbol.

2008. Àustria restableix controls fronterers per evitar l'entrada de grups violents en la celebració de l'Eurocopa de futbol.

2009. França imposa controls a la frontera amb Alemanya per la cimera de l'OTAN a Estrasburg. Itàlia fa el mateix per a la cimera del G-20.

2010. Portugal suspèn l'acord cimera de l'OTAN a Lisboa.

2011. França suspèn el tractat per evitar l'entrada d'un tren procedent d'Itàlia on viatjaven immigrants tunisians que tenien permís de residència concedit per Roma.

stats