Internacional 16/04/2012

4 preguntes sense resposta sobre la massacre d'Utoya

Una successió d'errades policials va obligar el primer ministre a fer una disculpa pública

Ara
2 min
Un pla detallat

BarcelonaEl 22 de juliol va esclatar un cotxe bombe al centre d'Oslo que va matar vuit persones. El va reivindicar l'ultradretà Anders Breivik, com una protesta per la política "multicultural" de les institucions. Breivik es va escapar del lloc i es va traslladar fins a una illa propera a la capital, propietat dels sindicats, on les Joventuts Laboristes celebraven un campament d'estiu. Vestit amb un uniforme de policia, va disparar de manera indiscriminada durant més de dues hores fins a assassinar 69 participants, la majoria, joves. En les setmanes posteriors a la massacre hi ha haver fortes crítiques sobre la resposta policial a la massacre. El judici podrà aclarir algunes de les incògnites fins ara sense resposta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

- Armament i explosius. Breivik va acumular grans quantitats d'explosius –a més dels que va fer servir per al cotxe bomba– que es van descobrir en una granja després de la massacre. Havia donat a conèixer les seves intencions a través d'internet. També tenia un fusell i munició que no van despertar les sospites de la policia.

- Del centre d'Oslo a l'illa d'Utoya. Després de l'atac amb cotxe bomba, Breivik va poder escapar del lloc dels fets i va continuar el seu projecte macabre. La policia va decidir no segellar la zona per permetre que la gent pogués sortir del lloc i evitar més víctimes en cas d'una nova explosió.

- Dues hores disparant. Un sol home amb un fusell va assassinar 69 persones a l'illa. Sembla que el seu pla era atreure la policia al centre de la ciutat amb el cotxe bomba per, després, tenir les mans lliures a Utoya. Quan van arribar les primeres informacions del tiroteig, es va ordenar el desplegament de la Força Delta, l'equip d'elit de la policia noruega. Però no hi havia cap helicòpter disponible. Van haver de conduir 40 kilòmetres per una carretera muntanyosa en hora punta. S'hi van passar 40 minuts. Després hi havia només una barca disponible, la van sobrecarregar i es va enfonsar. Un pescador els va haver de rescatar i portar-los fins a l'illa: quan van arribar, Breivik es va rendir.

Vuit mesos després, la policia i el primer ministre noruec, Jens Stolenberg, es van disculpar per les errades en la resposta policial.

- El ferri que va marxar sol. Quan el tiroteig va començar, els joves de l'illa es podrien haver refugiat en el ferri que la connecta amb terra ferma. Es tracta d'un antic cuirassat militar amb capacitat per a 60 persones. En començar la massacre, el cap de les joventuts laboristes, Eskil Pedersen, va fugir en el ferri amb només 8 persones a bord.

stats