Suïssa
Internacional 29/01/2012

Europa es mostra lleugerament optimista a Davos i la resta del món en desconfia

La preocupació per la situació a l'eurozona tanca el Fòrum Econòmic Mundial. Angela Merkel exigeix als països de la UE que mantinguin el principi de solidaritat, però es nega a augmentar la dotació del fons de rescat permanent

Efe
2 min
Avui acaba el Fòrum Econòmic Mundial anual de Davos / REUTERS

DavosEls dirigents europeus reunits aquesta setmana a Davos volen veure una llum al final de túnel, però els representants de la resta d'economies mundials no opinen el mateix i demanen a l'eurozona que faci els deures.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els progressos són espectaculars", ha dit Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu. "És increïble, si compareu avui amb els últims cinc mesos, la zona euro és un altre món", ha exclamat.

L'altre món, però, no n'està gens convençut. "Mai he estat tan espantat", ha dit aquest dissabte el cap de l'executiu de Hong Kong, Donald Tsang. Durant un debat, un jove empresari europeu que viu a la Xina ha resumit la percepció dels xinesos vers l'antic continent: "Europa s'ha acabat. Les empreses europees no es mereixen les nostres inversions", ha dit davant un públic majoritàriament europeu.

On és la solució?

En la 42a edició del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, que conclou avui, uns 2.600 líders polítics, econòmics i financers, així com representants de la societat civil, han intentat buscar solucions a l'actual crisi d'endeutament a les economies industrialitzades.

"En totes les reunions, debats, i als passadissos, es palpa una forta preocupació per la situació de la zona euro", ha dit el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, a l'agència Efe.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va inaugurar el Fòrum Econòmic Mundial exigint a tots els països europeus una millora de la seva competitivitat i un compromís per mantenir el principi de solidaritat a Europa, però es va negar a augmentar la dotació del fons de rescat permanent.

El multimilionari nord-americà d'origen hongarès George Soros, president del fons d'alt risc Soros Fund Management, de la mateixa manera que altres líders polítics i econòmics ha estat molt crític amb l'actuació d'Alemanya en la crisi i ha afirmat que se n'espera un lideratge que no ofereix.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha demanat als líders polítics dels països de l'eurozona que actuïn de manera decisiva per superar la crisi i ha considerat que el Banc Central Europeu podria fer-hi més.

Acaba Davos, comença la cimera europea

Totes les mirades estan posades ara en la cimera europea d'aquest dilluns, en la qual, segons el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, el creixement i la creació de treball també hi seran presents, juntament amb els ajustos de pressupost.

La directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, considera que "cap país és immune a la situació actual", i que és el moment d'actuar. Lagarde ha instat a tots els països membres de l'FMI a "demostrar el seu suport" per contribuir a solucionar, amb una aportació econòmica més elevada, la crisi de deute de la zona euro.

Fins ara, els Estats Units i el Regne Unit s'han mostrat contraris a ampliar els seus fons a l'FMI, al qual la zona euro ha aportat 150.000 milions d'euros més.

stats