Taiwan
Internacional 14/01/2012

La reelecció del president de Taiwan enforteix els vincles de l'illa amb la Xina

Ma Ying-Jeou és partidari d'una política de distensió i acostament econòmic a Pequín. Els experts apunten que el resultat és decisiu per la pau i l'estabilitat d'una regió que és el centre neuràlgic de la manufactura mundial

Efe
2 min
El president de Taiwan, Ma Ying-jeou, saluda després de votar / REUTERS

TaipeiTaiwan ha votat aquest dissabte per la política de distensió i acostament econòmic a la Xina i ha donat la victòria al president Ma Ying-Jeou, reelegit amb el 51,6% dels vots davant el 45,7% de la candidata independentista Tsai Ing-wen, segons dades de la Comissió Central Electoral taiwanesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquesta és una victòria de la prosperitat econòmica i un suport a les meves polítiques", ha dit Ma després de fer-se públics els resultats.

El president ha promès continuar treballant per la pau i l'estabilitat de Taiwan i els seus vincles amb la Xina, així com per escurçar la diferència entre rics i pobres a l'illa.

Tsai ha dimitit com a presidenta del Partit Demòcrata Progressista i ha demanat al president que "durant el seu nou mandat estigui atent als desitjos del poble".

La Xina i els Estats Units han seguit amb expectació uns comicis que impacten positivament en els vincles entre els tres països i en el futur econòmic i de seguretat de la zona. Segons els experts, el que han decidit els taiwanesos tindrà implicacions per a la pau i l'estabilitat d'una regió que és el centre neuràlgic de la manufactura mundial.

L'empresariat taiwanès respira tranquil

Els grans magnats empresarials de l'illa, com Terry Gou, el president de Hon Tai, l'empresa fabricant d'iPads i iPhones, i la presidenta del gegant de la telefonia mòbil HTC, Cher Wang, han expressat la seva tranquil·litat després de la victòria de Ma. "El seu triomf impulsa l'estabilitat en els vincles amb la Xina i el creixement econòmic", ha dit el president de l'associació de petites i mitjanes empreses de Taiwan, Wang Wei-Hsu, que considera que l'illa ha d'aprofitar el mercat xinès.

Les exportacions taiwaneses superen el 70% del total de la seva economia i la Xina absorbeix aproximadament el 40% d'aquestes exportacions.

Turistes i dissidents xinesos a Taiwan durant les eleccions han lloat la "racionalitat" i "maduresa democràtica" de l'illa.

stats