TRANSICIÓ POLÍTICA
Internacional 09/07/2012

El president d'Egipte restaura el Parlament

La victòria dels Germans Musulmans a les eleccions presidencials egípcies no posa fi al pols amb la cúpula militar. El Parlament dissolt per l’exèrcit es reunirà immediatament per un decret presidencial.

Ricard G. Samaranch
2 min
El president Mursi saludant un soldat en una cerimònia a la base militar d'Alexandria dijous passat. El pols entre els islamistes i l'exèrcit continua.

EL CAIREEl president egipci, Mohammed Mursi, va ordenar ahir la restitució de la cambra baixa del país, dissolta a mitjans de juny després d'una sentència del Tribunal Constitucional que va declarar il·legal la llei electoral per la qual va ser elegida. El moviment és un cop d'efecte inesperat que pretén arrabassar el poder legislatiu a la junta militar, que va convocar una reunió d'urgència tan bon punt es va saber la notícia. Saad Katatni, president del Parlament, va anunciar la convocatòria immediata d'una sessió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb la declaració constitucional suplementària, promulgada de manera unilateral per la junta militar fa tres setmanes, la cúpula de l'exèrcit posseeix el poder legislatiu en absència del Parlament. L'annex constitucional també retalla els poders de la presidència en favor de la junta, i va ser rebutjat de manera contundent pels Germans Musulmans, que van prometre utilitzar tots els recursos al seu abast per forçar-ne l'anul·lació.

Fins a la nova Constitució

En el seu decret d'ahir el president egipci estableix que el Parlament, dominat pels Germans Musulmans en virtut de les legislatives del gener, reprendrà les sessions temporalment, fins a la convocatòria d'eleccions parlamentàries en un termini de 60 dies després de la ratificació de la nova Constitució. Encara que els treballs de redacció de la carta magna tot just s'han iniciat, els membres de l'Assemblea Constituent asseguren que en tindran un esborrany a principis de setembre.

Poques hores abans del decret, Mursi s'havia reunit amb William Burns, vicesecretari d'Estat dels EUA, que havia considerat "fonamental que funcionés el Parlament elegit democràticament" i l'havia convidat a la Casa Blanca.

Segons l'estatut del Tribunal Constitucional egipci, aquest òrgan només pot interpretar la Constitució, però no aplicar les seves pròpies sentències. Aquesta competència correspon a la presidència. En exercici d'aquesta prerrogativa, la junta militar, que va ostentar el poder executiu fins a la investidura de Mursi el 30 de juny, va ordenar la dissolució del Parlament. I és en ús d'aquesta mateixa potestat que Mursi ha reinterpretat la sentència del Constitucional, argumentant que no implica la dissolució immediata del legislatiu, sinó després d'unes noves eleccions.

El moviment de Mursi suposa l'últim capítol de la pugna de legitimitats que ha caracteritzat la convulsa transició egípcia. Davant la falta de consensos dels principals actors polítics respecte al full de ruta de la transició, Egipte ha caigut en un autèntic galimaties jurídic i polític que ha forçat els tribunals a prendre decisions de gran rellevància política. Amb la Constitució del 1971 suspesa després de la revolució, i sense cap antecedent legal que serveixi de guia, ahir a la nit els experts egipcis en dret constitucional no es posaven d'acord sobre la legalitat del decret.

stats