DIADA NACIONAL A FRANÇA
Internacional 15/07/2012

El "president normal" vol recuperar la iniciativa política

Hollande va aprofitar la festa nacional francesa per exhibir una imatge més pròxima a les preocupacions dels francesos, mentre la seva popularitat cau a causa de la prolongada absència.

àlex Vicente
3 min
El president francès passa per davant d'una bandera francesa mentre abandona la plaça de la Concòrdia després de les celebracions de la diada nacional.

PARÍSEl "president normal"torna a casa. Després de dos mesos absent a causa de les grans cites internacionals, François Hollande va tornar a ocupar ahir l'escena interior. Mentre la seva popularitat comença a degradar-se, Hollande va decidir ahir marcar un retorn determinat a la política interior a través d'una entrevista televisada, concedida amb motiu de la festa nacional del 14 de juliol després d'haver assistit a la desfilada militar al centre de París.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va resultar una oportunitat daurada perquè Hollande tornés a trencar -com li agrada fer sempre que pot- amb l'actitud del seu predecessor al càrrec, Nicolas Sarkozy, que havia anul·lat l'entrevista en accedir al poder, potser perquè s'expressava tan sovint en públic que la cita havia acabat perdent la seva excepcionalitat. Però, alhora, la festa nacional d'ahir va evidenciar les dificultats d'Hollande per assumir l'autoritat a què obliga el rol presidencial i per trobar-se còmode enmig de la posada en escena fastuosa que imposa la seva nova funció. En dies com aquests, mentre els batallons desfilen sobre els Camps Elisis i els avions dibuixen la bandera tricolor al cel, és difícil resultar convincent com a home normal.

Amb tot, Hollande no pensa renunciar tan aviat a l'estratègia de comunicació que l'ha conduït a l'Elisi. Ahir va insistir en un dels missatges que més ha repetit d'ençà que va arribar a la presidència: "L'exemplaritat al capdamunt de l'estat". Hollande va anunciar la creació d'una comissió sobre la moralització de la vida política, que estarà presidida per l'ex primer ministre socialista Lionel Jospin. "Aquesta comissió farà propostes sobre la no-acumulació de mandats, el finançament de les campanyes, les modalitats de l'escrutini i tot el que està relacionat amb la carta ètica", va explicar Hollande. "Cap conflicte d'interessos no serà tolerat".

Esforç just

Respecte a la difícil situació econòmica que travessa el país, amb unes perspectives de creixement molt inferiors a les previstes fins fa només uns mesos que posen traves al seu programa de reformes, Hollande va demanar un "esforç just" per a tots els ciutadans, en funció de la renda. Sobre la renegociació del pacte pressupostari europeu, Hollande es va felicitar del resultat obtingut, que es va atribuir a si mateix. "He fet prevaler el creixement", va explicar, mentre criticava un altre cop l'obsessió per l'austeritat d'altres líders. "França és un gran país i el seu dirigent és escoltat i observat", va concloure, amb un reflex de grandeur adequat per a l'efemèride.

Amb aquest retorn a l'escena, Hollande pretén invertir la incipient tendència al descens que tradueixen els sondejos, només dos mesos després de guanyar les eleccions. Avui són només el 56% dels francesos els que donen suport a la seva acció. "La popularitat no és un talent, sinó un mèrit; jo l'hauré de merèixer", va relativitzar ahir. Després de recriminar l'omnipresència i la hiperactivitat a Sarkozy, els francesos semblen dir que tampoc no volen un president silenciós i invisible, com Chirac durant el seu últim mandat. "Amb el pretext de no barrejar-me en tots els temes, tampoc no he de fer la sensació que estic allunyat de tot", va concedir Hollande ahir a les pàgines del diari Le Monde .

Hollande també va fer broma sobre la pluja que l'ha acompanyat en la gran majoria d'actes públics de les últimes setmanes, que ha fet que es guanyi el sobrenom de Rain Man. Ahir, en canvi, no va ploure. "És excepcional, un president normal també pot conèixer un dia sense pluja", va ironitzar.

stats