França
Internacional 15/05/2012

La primera trobada entre Merkel i Hollande serà "prudent, educada i amable"

El portaveu de la cancellera avança que "no serà una reunió per prendre decisions, sinó més aviat una trobada per començar-se a conèixer". El pacte fiscal i l'agenda de creixement per l'eurozona, al rerefons de la trobada

Agències
2 min

LondresEl primer acte del nou president francès, François Hollande, serà fer una visita a Berlín per reunir-se per primera vegada amb la cancellera Angela Merkel. Aquesta tarda, després de comunicar el nom del seu primer ministre, el president agafarà un avió amb una destinació molt simbòlica, segons els analistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No serà una reunió per prendre decisions, més aviat una trobada per començar-se a conèixer", ha dit el portaveu de la cancellera, Steffen Seibert. "Serà una trobada prudent, educada i amable", ha dit Seibert.

Tot i que Merkel ha subscrit públicament les paraules del seu portaveu, ha dit que pensa que "de la reunió en sortirà una bona cooperació".

El principal tema que hauran de tractar els dos líders és el pacte fiscal de l'eurozona, que obliga els estats membres a aplicar mesures d'austeritat i que la cancellera defensa com a essencial per apuntalar la recuperació econòmica del continent.

Merkel ha reiterat que el pacte fiscal és "innegociable" i que els acords en la UE "no es poden canviar cada vegada que hi hagi eleccions". Diversos analistes esperen de totes maneres que s'arribi a algun tipus de compromís, un tractat paral·lel o un annex que inclogui mesures per afavorir el creixement juntament amb la reducció del dèficit.

Un altre assumpte avançat per la cancellera és la preparació d'una agenda de creixement i de creació de llocs de treball pels països en crisi de la zona, tot i que ha insistit que per aconseguir-ho no es poden seguir programes finançats a crèdit que suposin nous deutes.

Visita simbòlica

Analistes alemanys com Thomas Handke, del diari econòmic 'Handelsblatt', parlen del caràcter simbòlic de la reunió amb l'objectiu de subratllar la importància de les estretes relacions entre França i Alemanya. Els analistes no esperen que de la cita en surti gaire cosa més que declaracions en aquest sentit.

Més enllà d'especular sobre els possibles resultats de la reunió, molts especulen sobre si la primera cita de Merkollande començarà amb un petó a la galta o amb una encaixada de mans.

stats