POLÍTICA LINGÜÍSTICA
Internacional 19/06/2012

"Els problemes de Messi amb el català", a la prova de castellà de la 'selectivitat' francesa a l'Àsia-Pacífic

Una de les opcions de l'examen utilitza un article de 'La Voz Libre' del 2009 que carrega contra les polítiques lingüístiques de la Generalitat i destaca que el jugador argentí n'ha sigut víctima

Ara
2 min

Barcelona"Leo Messi, estrella del FC Barcelona, va ser víctima en el passat de les conseqüències de la política lingüística de la Generalitat de Catalunya". Així començava l'article de la prova de castellà de la 'selectivitat' francesa–el baccalauréat– a la zona de l'Àsia-Pacífic a la qual van enfrontar-se els estudiants dilluns. Es tracta d'un article publicat pel diari digital 'LaVozLibre.com' el 2009 i que destaca que la mare del jugador del Barça i la seva germana petita "van abandonar Barcelona i van marxar a l'Argentina perquè no van poder trobar un col·legi on s'impartissin classes d'espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les preguntes de comprensió, els examinadors pregunten si són vertaderes o falses les afirmacions següents i demanen una justificació: "A Catalunya tots els alumnes poden aprendre castellà" i "Messi defensa el català".

Si es llegeix l'article (PDF) amb deteniment, a l'única conclusió a la qual es pot arribar a partir del text és que les dues frases són falses.

En la notícia del digital 'La Voz Libre', publicada el 12 de maig del 2009, es destaca l'expresident del Barça, Joan Laporta, com una persona que "exigeix "respectar la identitat catalana del club" i que demana "que parlin i escriguin en català".

També destaca l'exconseller d'Educació, Ernest Maragall, que segons el diari va afirmar: "Parlaré amb el president del Barça, Joan Laporta, perquè destacats membres de l'equip, com Leo Messi i Iniesta, donin suport al català. Leo Messi pot fer que els argentins parlin en català".

Acte seguit el periodista conclou –no està citat el seu nom–: "El noi, que va tenir més fàcil trobar a Barcelona l'ajuda econòmica per a la seva malaltia i el reconeixement esportiu que un col·legi en espanyol per a la seva germana, era proposat públicament i sense avís previ com a promotor del català. La proposta no ha obtingut resultat. Messi segueix expressant-se en la seva llengua materna, l'espanyol".

stats