Ucraïna
Internacional 19/11/2011

Un tribunal ucraïnès prohibeix commemorar l'aniversari de la Revolució Taronja

El moviment de l'any 2004 va ser un conjunt de mítings i manifestacions per denunciar el frau en uns comicis presidencials. L'oposició va aconseguir que es repetissin les eleccions i Víktor Iushenko les va guanyar

Agències
1 min
L'exprimera ministra d'Ucraïna, Iúlia Timoixenko

KievEl tribunal administratiu de Kiev ha prohibit aquest dissabte commemorar l'aniversari de la pacífica Revolució Taronja del 2004. L'oposició ucraïnesa tenia previst celebrar-lo la setmana vinent però la justícia ha satisfet la petició presentada per l'Ajuntament de Kiev, que s'oposa a la celebració pública del conegut com Dia de la Llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La premsa del país apunta que l'actual president, el russòfil Victor Yanukovich, no vol que l'oposició aprofiti l'aniversari per protestar contra l'encarcerament de l'exprimera ministra, Iulia Timoshenko. Va ser precisament ella qui va iniciar la revolució el novembre de 2004 orquestrant les manifestacions i els mítings als carrers de la capital per denunciar el frau en unes eleccions presidencials que havia guanyat Ianukovich. La Revolució va aconseguir que els comicis es repetissin i en va sortir guanyador Víktor Iushenko.

Timoshenko, que lidera l'oposició des que va caure derrotada davant Ianukovich en els comicis presidencials el gener de 2010, va ser condemnada el mes passat a set anys de presó per abús de poder. La carismàtica política acusa el president i el seu primer ministre, Nikolai Azárov, d'orquestrar la seva persecució judicial. L'Unió Europea, que va recolzar obertament l'oposició durant la Revolució Taronja, ha denunciat que el procés judicial contra Timoshenko és polític.

stats