Món
Internacional 23/01/2011

La revista nord-americana 'Time' posa el País Basc en el Top 10 de les nacions que aspiren a un estat

Ocupa el segon lloc, només per darrere d'Escòcia, i per davant del Tíbet, Ossètia del Sud i el Kurdistan. Per la revista, aquestes són les nacions amb més possibilitats d'obtenir la independència, en un reportatge a rel del referèndum de Sudan del Sud.

Redacció
1 min
Rànking de candidats a la independència de la revista Time.

BarcelonaSota l'epígraf "To be or not to be", la revista nord-americana Time ha elaborat un rànquing amb les deu nacions del món que tenen més possibilitats d'assolir la independència. El reportatge s'inscriu en la informació referent al referèndum per la separació de Sudan del Sud, que es va celebrar el passat 9 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El País Basc hi ocupa el segon lloc, amb una informació que es remunta a l'època franquista: "Quan un grup de diverses regions s'uneix com a una nació, sovint és a causa de les urpes d'un puny de ferro" i apunta que "un dels principals reptes del feixisme era sotmetre les aspiracions nacionals de les comunitats espanyoles amb diverses llengües, particularment els catalans i els bascos". La revista recorda que el 1959 el govern de Franco va prohibir l'ús oficial de la llengua basca, en un intent d'assimilar el poble, que es coneix com la primera raça indígena europea".

En el rànquing, també hi figuren Escòcia, el Tibet, Ossètia del Sud, el Kurdistan, el Quebec, el Sàhara Occidental, la República de Cascadia (el nom que rebria un hipotètic estat independent dels Estats Units i el Canadà format pels estats de Washington, Oregon i la Columbia Britànica, amb 14 milions d'habitants), la Padània (al nord d'Itàlia) i la Segona República de Vermont (als Estats Units).

stats