Guerra a Líbia
Internacional 20/08/2011

Els rebels libis asseguren que han pres la ciutat petroliera de Brega i continuen l'avenç sobre la capital

Gaddafi s'està quedant aïllat a Trípoli i sense vies de subministrament. Els insurgents s'apropen a la capital en tres fronts

Agències i Al-Jazira
1 min
Un resident de Zauia celebra l'entrada dels rebels a la ciutat / REUTERS

Bengasi (Líbia)Els rebels libis asseguren que han aconseguit controlar aquesta matinada la ciutat petroliera de Brega, a 50 quilòmetres de Trípoli, segons afirma la cadena qatariana Al-Jazira, des de Bengazi, el bressol de la insurrecció contra el règim de Muammar al-Gaddafi. El que no s'ha pogut confirmar és si els insurgents han pres també la refineria de la ciutat, una de les més importants de Líbia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un ràpid avenç durant els darrers dies, les forces rebels han aconseguit controlar ciutats estratègiques com Zauia (amb l'única refineria operativa que quedava al país) o Garian, cosa que ha deixat el règim de Gadafi aïllat a Trípoli, sense subministraments. Diverses informacions apunten que els insurgents han pres posicions sobre la capital en tres fronts i ahir l'Organització Internacional de les Migracions va anunciar l'evacuació de tots els treballadors estrangers que romanen a la ciutat. Els revolucionaris, però, també han patit revesos, com la pèrdua de Zlintan, prop de Misurata, en un un atac sorpresa: segons la BBC la ciutat ha estat recuperada per als rebels aquesta nit, després dels raids aeris de l'OTAN.En qualsevol cas, tots els analistes apunten que les possibilitats d'un triomf militar dels gadaffistes són mínimes.

Si totes les posicions recuperades pels rebels aquesta setmana es consoliden, Trípoli quedarà sotmès a un setge que no se sap quan de temps podrà suportar. L'OTAN ha bombardejat la capital els darrers dies, mentre els rebels tallaven les carreters d'abastiment de la capital per l'est i l'oest.

Mentre, les desafeccions dins el règim continuen: Abdesalem Jalud, ex número 2 del règim libi defenestrat a mitjans dels anys noranta, es va passar ahir al bàndol rebel.

stats