Mali
Internacional 01/04/2012

Els rebels tuaregs ocupen el nord de Mali

Els insurgents han entrat a Timbuctu, l'última ciutat al nord-est del país sota el control del govern. El cap de la junta militar colpista ha anunciat la tornada de l'antic ordre constitucional

Agències
2 min
Amadou Haya Sanogo, cap de la junta militar que el 22 de març va derrocar el president de Mali

KatiEls insurgents tuaregs han entrat aquest diumenge a Timbuctu, l'última ciutat al nord-est de Mali encara sota el control del govern. La notícia ha estat confirmada per diversos residents de la localitat, que han apuntat que l'ocupació s'ha dut a terme amb pocs trets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb un membre de la milícia republicana, diversos grups rebels han estat involucrats en el setge de la ciutat. Els homes del Moviment Nacional per l'Alliberament d'Azaouad –un component clau per a la rebel·lió–s'han desplegat a la zona est de Timbuctu, sota el comandament de Mohamen El Nadjim. Mentrestant, un grup d'islamistes ha pres posicions al nord.

Segons diversos testimonis, s'han sentit trets al matí als afores de la ciutat i el campament militar ha estat el blanc dels atacs rebels. A partir del migdia només hi ha hagut trets esporàdics a dintre la ciutat. Els rebels també han saquejat "els bancs, la policia, les governacions i, fins i tot, l'hospital", ha assenyalat el director d'una sucursal bancària.

La notícia de l'ocupació arriba després que dissabte els insurgents prenguessin el control de Gao, la principal ciutat del nord-est de Mali, on es trobava la seu regional de l'exèrcit.

El passat 17 de gener, el grup independentista tuareg va alçar les armes per demanar l'autodeterminació del nord del país.

Torna l'antic ordre constitucional

El capità Amadou Haya Sanogo, cap de la junta militar que el 22 de març va derrocar el president de Mali, Amadou Toumani Touré, ha anunciat la tornada de l'antic ordre constitucional. "Ens comprometem a restablir la constitució del 25 de febrer del 1992, així com totes les institucions de la república", ha afirmat Sanogo.

Sanogo també ha informat del començament de consultes amb "totes les forces vives de la nació", així com l'establiment d'un període de transició. Més endavant se celebraran eleccions generals, tot i que encara no s'han determinat les dates.

Sobre la situació al nord del país, Sanogo ha insistit en la seva preocupació davant els atacs de "moviments armats", en referència a l'actuació dels rebels tuaregs.

stats