Itàlia
Internacional 13/06/2011

El referèndum a Itàlia obté prou quòrum per derogar quatre lleis de Berlusconi

El Cavaliere s'emporta una altra derrota electoral, després d'haver demanat als italians que en lloc de votar anessin a la platja

Agències
1 min

RomaQuan s'acaben de tancar els col·legis electorals, les dades de participació publicades per Il Corriere della Sera certifiquen que s'ha superat el quòrum el 50% necessari perquè els resultats del referèndum celebrat ahir i avui siguin vinculants. Els italians han votat sobre la derogació de quatre lleis: si el resultat, com és previsible, dóna majoria al "no", seran derogades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La qüestió referent a la derogació de la llei que permet la construcció de quatre noves centrals nuclears és la que ha concentrat més participació, amb un 59,72%. Després de l'accident de Fukushima i seguint els passos d'Alemanya, Itàlia s'haurà de replantejar, si es confirma el rebuig de la majoria, el seu programa nuclear.

A continuació s'han situat les dues preguntes referents a la privatització de l'aigua, amb un 55,87% de participació. Per darrere, amb un 53,33% ha quedat la qüestió sobre el legitimo impedimento, la figura legal promulgada pel govern de Berlusconi que li permet eludir les vistes als tribunals per motius vinculats a les obligacions de cap d'estat. Berlusconi té actualment tres procediments judicials oberts.

Si els resultats, que s'han de fer púlbics aquest vespre, confirmen el rebuig dels electors a aquestes tres lleis promulgades pel govern, Berlusconi quedarà en una posició molt feble, després de la derrota a les eleccions municipals del mes passat, on el seu partit va perdre l'alcaldia de Milà, ciutat natal del Cavaliere. Els analistes no preveuen una dimissió del primer ministre, però no descarten que la derrota suposi una forta crisi al si del govern.

stats