Turquia
Internacional 21/04/2011

La policia turca reprimeix amb foc real les protestes contra la prohibició dels candidats kurds a les eleccions

El consell electoral prohibeix a set dirigents kurds participar en els comicis legislatius del juny. Un jove ha mort en la repressió, segons els portaveus del partit kurd

Agències
1 min
Xocs entre manifestants i la policia a Bismil, al districte de Diyarbakir. AFP

Diyarbakir (Turquia)Una persona va morir ahir en els enfrontaments entre manifestants kurds i la policia al sud-est de Turquia, després que les autoritats turques prohibissin als líders kurds participar en les properes eleccions legislatives, previstes per al 12 de juny. La decisió del l'Alt Consell Electoral turc de desqualificar set candidats del partit kurd Pau i Democràcia (BDP en les seves sigles en turc) ha desencadenat una onada de protestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons alguns testimonis, la policia va disparar foc real contra els manifestants prop de la capital del kurdistan turc, Diyarbakir. Un veterà dirigent kurd, Demitras Selahattin, portaveu del Partit Pau i Democràcia, va assegurar ahir que un jove va morir per una bala de la policia. Selahattin s'havia de reunir amb el president turc, Abdullah Gül, per tractar les tensions arran de la prohibició dels candidats kurds, però va cancel·lar la trobada després de l'escalada de violència.

El governador de Diyarbakir va assegurar que la policia havia respost al llançament "incessant" de còctels Molotov i pedres, per una multitud d'unes 800 persones. Els manifestants es van dirigir a l'oficina local del Partit Justícia i Desenvolupament (AKP, en les seves sigles en turc), la formació que governa Turquia, i hi van calar foc, segons informa l'agència de notícies Anatolia. L'incendi no va causar ferits. Com a mínim 16 manifestants van ser detinguts i quatre d'ells van resultar ferits lleus, segons l'agència AFP.

Entre els candidats prohibits hi ha Leyla Zana, una activista kurda que va ser reconeguda amb el premi dels drets humans del Parlament Europeu. Va ser alliberada el 2004 després de passar deu anys a la presó.

stats