MÓN
Internacional 18/05/2011

Els responsables de les finances donen l'esquena a Strauss-Kahn i li demanen que plegui

El secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, no és l'únic que dóna la seva tasca per acabada. La ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, o l'austríaca, Maria Fekter, també li ho han exigit públicament

Agències
2 min
El secretari del Tresor dels EUA, Timothy Geithner / EFE

BarcelonaL'encara líder de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, detingut a Nova York per una acusació de violació, s'ha convertit en objecte de crítiques d'alguns responsables econòmics europeus i del màxim responsable de les finances dels Estats Units. Precisament, una de les crítiques més contundents contra el director de l'FMI ha arribat del secretari del Tresor dels EUA, Timothy Geithner, que ha dit que Strauss-Kahn “no està en posició” de dirigir l'organisme. També han criticat Strauss-Kahn la ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, i la seva homòloga austríaca, Maria Fekter.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“És important que el Comitè Executiu de l'FMI nomeni formalment algú de manera interina per què actuï com a nou director gerent”, ha dit Geithner al The Wall Street Journal. De moment, l'FMI ha explicat que el número dos de l'organisme, el nord-americà John Lipsky, assumiria la direcció interina. La institució ha negat que hagi tingut cap contacte amb l'encara director gerent. Tot i així, un portaveu de l'organisme, William Murray, ha reconegut que “òbviament, serà important contactar-hi quan arribi el moment”.

La visió europea de l'escàndol

Des d'Europa, malgrat les reserves franceses contra l'espectacularitat del procés judicial, alguns dels responsables econòmics dels països de la Unió ja han fet públic que no volen que Strauss-Kahn continuï dirigint l'organisme. La ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, ha dit que confia que Strauss-Kahn “faci servir el seu millor criteri” per decidir si dimiteix. Amb ironia, Salgado ha recordat que “en altres ocasions, no sembla que hagi tingut” aquest bon criteri i ha dit que la seva solidaritat “està amb la dona que ha patit l'agressió, si efectivament ha estat així”, alhora que ha qualificat les acusacions contra Strauss-Kahn d'“extremadament greus”. Passi el que passi, Salgado també ha apostat perquè l'eventual substitut d'Strauss-Kahn continuï sent europeu i no ha descartat que sigui una dona. Per la seva banda, Maria Fekter, ministra de Finances d'Àustria, també ha dit que Strauss-Kahn podria “fer mal a la institució” i ha opinat que “se n'hauria d'adonar ell mateix”.

stats