Internacional 27/11/2011

Els resultats definitius confirmen la victòria al Marroc dels islamistes moderats, que governaran en coalició

El Partit Justícia i Desenvolupament encapçalarà un executiu format també pel partit laic del primer ministre sortint i dues formacions més

Acn/efe
1 min

El Partit Justícia i Desenvolupament (PJD) s'ha proclamat aquest diumenge, amb resultats definitius, guanyador de les eleccions del Marroc. Els islamistes moderats seran per tant el grup més gran del Parlament, segons les dades que ha difós aquest diumenge el ministeri de l'Interior marroquí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els islamistes han obtingut 107 escons dels 395 de la cambra, mentre que el partit Istiqlal, amb qui el PJD vol formar govern, ha obtingut 60 escons, segons l'agència de notícies MAP. El PJD encapçalarà un govern de coalició amb el partit laic del primer ministre sortint i dues formacions més. El secretari del rei Mohamed VI, Abdelilah Benkiran, serà l'encarregat d'escollir el primer ministre, que serà del PJD.

Tot i que el Marroc no ha viscut una revolució com la d'altres zones de la regió i el rei Mohamed VI continua al poder, sí que ha introduït una sèrie de reformes limitades que han contingut la revolta.

Al Marroc, el PJD s'ha beneficiat del ressorgiment dels moviments islamistes a tota la regió. El partit, que es confessa lleial al monarca, s'ha compromès a impulsar unes finances islàmiques i a evitar imposar un estricte codi moral a la societat.

Els resultats electorals impliquen que el PJD, Istiqlal i dos partits més petits –que ja havien advertit abans de les eleccions que governarien en coalició si guanyaven– sumarien un total de 224 escons, per sobre dels 198 de la majoria absoluta.

stats