França
Internacional 22/04/2012

Es filtren els primers sondejos de les presidencials franceses: guanya Hollande

Diferents mitjans internacionals donen la victòria al candidat socialista a la primera volta de les presidencials franceses amb un 27 per cent de vots seguit de prop de Nicolas Sarkozy amb un 25 per cent. Marine Le Pen quedaria tercera amb el 20 per cent de vots.

Ara
2 min
El candidat socialista, François Hollande, amb la seva dona, Valerie Trierweiler, durant la jornada electoral / REUTERS

BarcelonaLa televisió belga RTBF ha informat que, d'acord amb les enquestes –de les quals no en precisa l'autoria–, Hollande aconseguiria el 27% dels vots, per davant del 25% estimat per a Sarkozy a la primera volta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el diari belga 'Le Soir' cita un sondeig de l'institut Opinionway, segons el qual Hollande aconseguiria a França entre el 27 i el 30% dels vots, enfront de l'entre el 25 i el 27 % per al candidat conservador.

La mateixa font informa que a tots dos els seguiria la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, amb entre un 15 i un 17% dels vots. L'ultradreta hauria obtingut fins al 20 per cent de vots segons el diari belga 'La Libre'.

També la ràdio pública suïssa RSR es fa ressò dels sondejos a peu d'urna que situen Hollande per davant de Sarkozy, de manera que tots dos es disputarien la prefectura de l'Estat en la segona volta dels comicis, el pròxim 6 de maig.

Polèmica per les filtracions

Aquests resultats trenquen amb els intents de les autoritats franceses de fer tot el possible per evitar filtracions a la premsa dels resultats electorals abans del tancament dels col·legis a les 20h.

La Comissió de Sondejos s'havia compromès a no oferir dades a la premsa internacional, disposada a avançar-se al tancament dels comicis.

La fiscalia de París va amenaçar dijous amb multes de fins a 75.000 euros per aquells que violessin la prohibició de filtrar resultats.

Resultats a ultramar

El diari suís 'La Tribune de Genève' ha filtrat els primers resultats de la primera volta de les eleccions franceses. Segons el mitjà, els territoris d'ultramar donen la victòria al socialista François Hollande i en segona posició quedaria l'actual president, Nicolas Sarkozy.

A Guadalupe, per exemple, François Hollande ha obtingut el 57% dels vots, mentre que Nicolas Sarkozy només n'ha aconseguit el 23,4%. Resultats similars s'han obtingut en d'altres territoris com Guayana o Saint-Pierre i Miquelon.

stats