MÓN
Internacional 23/03/2011

Les retallades promeses a Brussel·les poden fer caure avui el govern portuguès

Els principals diaris del país prediuen la dimissió de Sócrates si el Parlament no dóna suport, com està previst, al programa d'estabilitat de l'executiu socialista

Redacció
2 min
La versió portuguesa de 'Público' prediu "l'últim acte" del govern

BarcelonaPortugal viu una greu crisi política que es tradueix en la pitjor recessió econòmica del país en els últims 30 anys. La situació econòmica ha fet créixer les especulacions sobre la possibilitat que Portugal demani ajuda financera a curt termini als seus socis europeus i ha clavat un cop mortal al govern del primer ministre socialista José Sócrates, que té minoria parlamentària. Sócrates sotmet avui a votació al Parlament el seu nou pla d'ajustament fiscal, que previsiblement serà rebutjat per tots els grups de l'oposició, des dels conservadors fins a l'esquerra marxista. Diversos dirigents del Partit Socialista (PS) de Portugal han reconegut que la negativa parlamentària podria provocar la caiguda del govern. Altres alts càrrecs socialistes han reclamat una actuació més ràpida del president del país, el conservador Aníbal Cavaco Silva, per evitar una crisi política al país. El president, però, ha explicat que la “rapidesa” amb què s'han succeït els esdeveniments no li han deixat “marge de maniobra” per prendre cap decisió.



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou pla portuguès d'austeritat, el quart en un any, es va presentar fa menys de dues setmanes. El PEC (Programa d'Estabilitat i Creixement) tenia l'objectiu de rebaixar el dèficit públic fins al 2% de cara al 2013 a través de severes retallades en els salaris dels funcionaris, de congelació de les pensions i d'estalvi en les inversions públiques, l'educació i la sanitat. El programa ha estat aplaudit per Brussel·les, però censurat per l'oposició portuguesa, que acusa l'executiu de Sócrates de no haver debatut les mesures amb la resta de forces polítiques i agents socials del país.

Les portades dels principals diaris portuguesos d'avui donen per feta la caiguda del govern de Sócrates, arrossegat per la crisi. El Correio da manhã, per exemple, parla de “Dia D per a la caiguda del govern”. És el mateix titular que destaca el Diário de Notícias, que prediu, a més, que “Sócrates dimitirà després del fracàs del PEC”. L'Expresso centra l'anàlisi en el paper desenvolupat per l'oposició i destaca que mentre “el govern va pactar amb Brussel·les les mesures del PEC”, el líder de l'opositor PSD, Pedro Passos Coelho, promet “un govern inclusiu”. El Jornal de Notícias també posa l'accent en el paper del principal partit de l'oposició i destaca a portada que “El PSD força la dimissió del govern socialista”. El diari I-informação és un dels més concrets a l'hora de titular la portada amb un breu “Fi”, acompanyat per una frase dura: “El Parlament s'acomiada avui de José Sócrates”. Però el més gràfic és Público, que, sobre la imatge d'un teló, titula "Últim acte" i explica que el president del país convocarà eleccions aviat.

stats