ELECCIONS MUNICIPALS AL REGNE UNIT
Internacional 04/05/2012

Els 'tories' s'aferren a la possible victòria de Johnson a Londres

Ara
2 min
L'alcalde tory de Londres, Boris Johnson, amb la seva dona.

BARCELONA.L'alcaldia de Londres podria convertir-se en una de les poques bones notícies per al primer ministre britànic, David Cameron, l'endemà de les eleccions municipals al Regne Unit. Els últims sondejos donaven ahir la victòria al conservador Boris Johnson, que amb un 53% dels vots repetiria càrrec i guanyaria el laborista Ken Livingstone, a qui el diari Evening Standard donava un 47% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la resta d'Anglaterra i Gal·les els sondejos atorgaven el lideratge en els comicis locals als laboristes, mentre que a Escòcia l'SNP d'Alex Salmond aspirava a aconseguir l'Ajuntament de Glasgow i a enfortir el seu suport a dos anys vista del referèndum per la independència.

El sistema electoral del Regne Unit, que no està centralitzat sinó que depèn de les autoritats locals, retarda el recompte i, per tant, els resultats dels comicis se sabran avui a última hora.

Els sondejos estatals indicaven, però, un avantatge de 10 punts per als laboristes. Segons l'enquesta de YouGov, els laboristes d'Ed Miliband aconseguirien un 43% dels vots, mentre que els conservadors es quedarien en un 33% i els liberal demòcrates en un 8% -el mateix percentatge que es preveu per als euroescèptics de l'UKip.

En un moment complicat per a l'executiu de Cameron -esquitxat per l'escàndol Murdoch i criticat per haver portat el Regne Unit a la recessió després de dos anys de retallades- l'única victòria que alleugeriria la pressió sobre el premier podria ser la de Johnson a l'alcaldia de Londres. Tot i això, els conservadors no arribarien a ser els primers en l'Assemblea de Londres, l'òrgan legislatiu de l'àrea metropolitana on -segons el diari Evening Standard- els laboristes podrien obtenir fins a onze seients, un augment de tres que equival a la pèrdua dels conservadors, que es quedarien amb vuit.

stats