Internacional 03/06/2012

Una sentència política amb el rais de cap de turc

R.g.s.
2 min

El dictador egipci viurà a partir d'ara a la presó de Torah, però la seva estada no serà incòmoda. L'ala hospitalària ha estat "condicionada" recentment per rebre el seu nou il·lustre pacient amb unes reformes que han costat milers d'euros. Malgrat el to de la sentència contra Mubàrak, les condemnes a "cadena perpètua" tenen més aviat un valor simbòlic a Egipte, ja que el màxim que permet la legislació són 25 anys. També caldrà veure si prospera el recurs d'apel·lació presentat pels seus advocats. El veredicte, però, obre i tanca un seguit d'interrogants sobre el futur d'Egipte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

¿El veredicte és més polític que jurídic?

Aquesta és l'opinió de la majoria d'analistes, atesa la seva naturalesa salomònica. Amb la cadena perpètua, el tribunal ha calmat els ànims i ha evitat un nou esclat revolucionari. Ara bé, les absolucions dels fills de Mubàrak i dels alts càrrecs de la policia són molt sospitoses. El veredicte ha sorprès els que seguien de prop el procés, ja que semblava que la fiscalia no havia presentat proves concloents. En un país sense una justícia independent, el pes de la Junta Militar es deu haver fet sentir sobre les espatlles dels jutges.

Quin és el balanç dels processos a la dictadura?

Més aviat decebedor. És cert que alguns alts càrrecs han estat condemnats per corrupció, com el cap de gabinet de Mubàrak, i una vintena estan encara en ple procés judicial. Ara bé, dels diversos judicis a membres de les forces de l'ordre per l'assassinat de manifestants durant la revolució, només hi ha hagut una condemna en ferm. Aquesta realitat és un testimoni que l'aparell de seguretat de Mubàrak es manté intacte 15 mesos després de la rebel·lió.

Què significa la condemna per a la revolució?

És una victòria, encara que només sigui temporal i reversible. Caldrà veure si prospera el recurs dels advocats de Mubàrak davant el tribunal d'apel·lació, i si l'expresident és indultat en cas de victòria de Xafiq en la segona volta.

Com pot influir en la segona volta electoral?

Segurament no tindrà una gran influència. Una absolució de Mubàrak sí que hauria sigut fatal per a les aspiracions de Xafiq -últim premier de Mubàrak-, ja que hauria confirmat els temors de molts egipcis que hi ha un pla de la Junta Militar per restaurar l'antic règim. Una sentència ambivalent com aquesta pot passar aviat a un segon pla.

Què suposa la presó del faraó per als països veïns?

En plena efervescència com a resultat de la Primavera Àrab, Egipte suggereix un nou camí als països que lluiten per alliberar-se de l'autocràcia més enllà de la immunitat i la venjança. A diferència de Sàleh al Iemen, el rais ha hagut de retre comptes davant el seu poble. Però a diferència de l'Iraq, Mubàrak no serà executat, un acte que s'hauria interpretat com una venjança i podria haver creat més tensions en una societat molt polaritzada.

stats