COMMOCIÓ A EMÍLIA-ROMANYA
Internacional 30/05/2012

Un nou sisme deixa 15 morts al nord d'Itàlia

Nou desastre natural a Emília-Romanya. Quan la destrucció del sisme recent encara s'estava paint, la regió va viure una altra sacsejada, amb efectes més devastadors: 15 morts i 8.000 nous desplaçats.

Marta Bausells
4 min
Un nou sisme deixa 15 morts al nord d'Itàlia

BARCELONA.No havien passat ni deu dies i la terra va tornar a tremolar. Unes 6.000 persones de la regió de l'Emília-Romanya, al nord-est d'Itàlia, encara vivien en tendes, a l'espera de recuperar les cases després que quedessin afectades pel terratrèmol de 6 graus a l'escala de Richter del dia 20. El malson no s'havia acabat: tres minuts després de les nou del matí d'ahir un altre tremolor de 5,8 graus va sorprendre els habitants que, amb el record viu de l'anterior sacsejada, van fugir espantats dels edificis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sisme va deixar almenys 15 persones mortes i 200 de ferides, segons va confirmar el govern italià. El nombre de víctimes és més del doble que les de l'últim terratrèmol que, com el d'ahir, va tenir l'epicentre molt a prop de la ciutat de Mòdena. A més, set persones estaven desaparegudes al tancament d'aquesta edició, atrapades sota la runa. El nombre de desplaçats era ahir de 8.000, xifra que augmenta el total de persones evacuades fins a les 14.000. Protecció Civil va construir nous campaments d'emergència per acollir-les aquesta nit i també es van habilitar habitacions d'hotel. "La situació és de molta por i incertesa", afirmava el cap de la policia provincial de Mòdena, Salvatore Iannizzotto. "La població s'estava començant a relaxar i a poc a poc tornava a casa. Ara n'han hagut de marxar un altre cop", afegia.

"Mentre baixàvem les escales, hem sentit el soroll de cases ensorrant-se al nostre voltant. Hi havia un gran núvol de pols", deia a Reuters Giulio, de 72 anys, des de Cavezzo (prop de Mòdena). La localitat semblava un poble fantasma: els carrers estaven deserts, les botigues estaven buides i, en una cafeteria, un croissant a mig menjar reposava a la barra, com també un davantal abandonat al terra, segons relatava l'agència.

El sisme ha estat el més mortífer des del de L'Aquila del 2009, que va deixar 300 víctimes mortals. Si el fantasma d'aquella tragèdia ja va sobrevolar l'escena la setmana abans, en què el terratrèmol va agafar els habitants dormint, ahir es va tornar a fer present. L'alcalde de Cavezzo, Stefano Draghetti, sintetitzava, commogut, la desesperació: "És un desastre, mai he vist res igual. Una sèrie interminable de tremolors molt forts després dels del dia 20, que ja ho havien deixat tot arrasat".

Morts mentre treballaven

Durant tot el dia es van succeir les rèpliques, que van mantenir en tensió els equips de rescat i la població, sobretot la de 5,3 graus que va tenir lloc pels volts de la una del migdia. La majoria de destrosses van afectar, com el dia 20, magatzems, fàbriques i edificis antics. Molts edificis històrics danyats per l'anterior sisme, com el castell Delle Roche de Finale Emilia i el palau ducal de Mòdena, van quedar encara més malmesos. Alguns edificis acabaven d'obrir les portes després de ser restaurats, i altres estaven en ple procés de reconstrucció.

Tres dels morts van quedar atrapats sota la nau industrial on treballaven a San Felice sul Panaro: un tenia la nacionalitat marroquina, un altre era indi i el tercer era un tècnic italià que, precisament, comprovava l'estabilitat de la fàbrica. Dues persones més van morir per l'ensorrament d'una altra fàbrica -que havia reprès l'activitat ahir mateix- a Mirandola. D'altra banda, un avi va morir a Concordia per un cop de cornisa i el rector de Rovereto di Novi va perdre la vida quan li va caure a sobre una biga mentre intentava salvar una estàtua de la Verge.

El terratrèmol es va notar a tot el nord i el centre del país, incloent-hi la ciutat més poblada de la zona, Milà. Les escoles van ser evacuades fins a Florència. Eulàlia Rifé, catalana que viu i treballa a Bolonya, explicava a l'ARA per telèfon la por que va passar a la seva oficina: "Tot i que fa deu dies que la terra es mou sovint, ens hem espantat molt. Hem sentit un soroll molt fort i ha començat a tremolar l'edifici". "Tothom ha començat a córrer per instint de supervivència -continuava Rifé- i a la tarda tota la ciutat estava als jardins, perquè és més segur que ser a casa". Rifé assegurava que havia estat marejada tot el dia per les rèpliques: "Era com anar en barca".

Pèrdues a la terra del parmesà

Parmiggiano Reggiano i Barilla són algunes de les marques més conegudes d'Itàlia i tenen la seu a la regió, que també és la terra del preuat vinagre de Mòdena i del pernil de Parma. L'Emília-Romanya té el quart PIB més alt del país, i els nous sismes són un cop més a un dels motors de l'economia italiana, en greus dificultats per l'atur, la recessió i la crisi del deute. Ahir l'associació d'agricultors Coldiretti va xifrar els danys estimats en el sector en 500 milions d'euros.

Aquest fet no va passar per alt al primer ministre, Mario Monti, que va prometre ajuda immediata en una roda de premsa: "L'estat farà tot el que calgui, tan de pressa com pugui, per garantir la tornada a la normalitat en una regió tan especial, tan important, tan productiva per a Itàlia". Unes paraules que potser rebran amb suspicàcia a L'Aquila, on tres anys després encara esperen que comenci la reconstrucció promesa per Berlusconi.

stats