Internacional 08/05/2012

La situació energètica del Japó és "bastant greu", segons el ministre d'Indústria nipó

Després d'apagar l'últim reactor nuclear, el país es podria enfrontar a una demanda elèctrica un 15% superior a la producció durant els mesos d'estiu

Efe
2 min
Manifestants celebren que s'apagui l'últim reactor nuclear aquest dissabte / EFE

TòquioEl ministre nipó d'Indústria, Yukio Edano, ha afirmat que la situació energètica de Japó és "bastant greu" després de la paralització dissabte del seu últim reactor nuclear actiu, encara que ha matisat que intentaran evitar les restriccions elèctriques obligatòries aquest estiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Edano, al capdavant d'Indústria des del setembre del 2011, va fer aquestes declaracions després que un informe apuntés que a la província de Kansai, la més poblada del Japó, la demanda d'energia podria superar l'oferta fins gairebé un 15% en les hores punta d'aquest estiu.

El ministre nipó no vol "imposar mesures obligatòries d'estalvi d'energia" en els mesos de més calor, però també va reconèixer, en declaracions recollides per l'agència Kyodo, que la situació és preocupant.

Paralització de reactors nuclears

La crisi nuclear desencadenada a Fukushima pel devastador tsunami de març de l'any passat ha portat a la paralització gradual, per seguretat o manteniment, de tots els reactors nuclears comercials de l'arxipèlag. L'últim ha estat el de Tomari (al nord), aturat el cap de setmana passat.

Abans de l'accident nuclear, la tercera economia mundial obtenia gairebé un 30% de l'electricitat gràcies a les centrals atòmiques, cosa que ha obligat en els últims mesos a augmentar el ritme de les plantes tèrmiques i les importacions d'hidrocarburs.

L'estiu passat, el govern va imposar les primeres restriccions elèctriques obligatòries en 37 anys en algunes àrees de Tòquio i Tohoku (al nord-est del Japó) per afrontar l'escassetat elèctrica provocada per la crisi a Fukushima Daiichi.

Mesures d'estalvi

Per estalviar electricitat, part de la indústria nipona va prendre mesures, com ara canviar torns per fer funcionar les fàbriques els caps de setmana, quan el consum és generalment menor, i aturar-les, en canvi, els dijous i els divendres, cosa que podria repetir-se aquest estiu.

Des que el tsunami provoqués a Fukushima la pitjor crisi nuclear des de la de Txernòbil, cap dels reactors nipons aturats ha estat reactivat, ja que abans necessiten el vistiplau de les autoritats locals, que de moment s'oposen a la reobertura.

stats