JUDICI POLÈMIC
Internacional 11/08/2012

Un suposat xantatge, al darrere del cas contra la dona de Bo

E. Wong / A. Jacobs
2 min

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNAra que el judici de Gu Kailai -la dona de Bo Xilai, un brillant polític xinès defenestrat per corrupció- està vist per a sentència, s'ha fet llum sobre les acusacions que li imputa la fiscalia. El cas -segons alguns experts legals "un teatre polític"- ha mostrat la dona conspirant amb altres persones influents, inclòs el cap provincial de la policia, per protegir el seu fill del que ella considerava un xantatge de l'empresari britànic que va fer negocis amb la seva família i al qual, suposadament, va assassinar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fiscalia va presentar evidències que l'empresari britànic Neil Heywood havia demanat diners al fill de Gu, Bo Guagua, a qui retenia a Anglaterra, i va enviar un correu electrònic amenaçant de "destruir-lo". Com a resposta, Gu va demanar ajuda al cap policial xinès, que va rebutjar els plans de la dona per desfer-se de Heywood i va enregistrar, en secret, la confessió de l'enverinament que ella li va fer per telèfon.

La història dóna una visió inèdita dels racons més obscurs d'una família poderosa a la Xina. Relata un enfrontament dramàtic entre Gu, el seu fill Bo Guagua -educat a Oxford i Harvard- i Heywood, un amic i soci el cadàver del qual va aparèixer al novembre en un hotel de Chongqing, la boirosa metròpoli occidental xinesa governada els últims quatre anys pel marit de Gu, Bo Xilai, membre del buró polític del Partit Comunista.

El relat de la fiscalia en el judici de dijous -en què Gu es va declarar culpable- el va penjar ahir a internet, tot i que després va desaparèixer, Zhao Xiangcha, un estudiant que va assegurar que havia estat a la sala del judici. Dos advocats que també eren a la vista ho van confirmar.

Segons això, Heywood, que havia viscut molt de temps a la Xina, va conèixer Bo Guagua a Anglaterra el 2003 i es van fer amics. L'empresari esperava que la relació amb la família de Bo faria créixer les seves perspectives de negoci a la Xina. Gràcies a aquest contacte, Heywood es va associar amb un milionari xinès amic de la família Bo, amb qui va iniciar un negoci immobiliari que no va prosperar, segons la fiscalia, a causa d'una "interferència política".

El xantatge: 18 milions d'euros

Va ser quan l'empresari britànic va reclamar a Bo Guagua 18 milions d'euros, que eren els diners que hauria guanyat amb els projectes frustrats. A la sala del judici es van mostrar uns correus amenaçadors enviats a Bo abans que Heywood el retingués en una residència seva a Anglaterra. Va ser aleshores quan Gu, amb el coneixement del cap provincial de la policia, va maquinar un pla per eliminar l'empresari que va executar meticulosament i que la policia, segons la fiscalia, va intentar tapar sense èxit.

stats