Internacional 11/03/2011

Les onades s'enduen quatre persones que havien anat a veure el tsunami a la costa oest dels EUA

Quatre dels accidentats han estat rescatats ferits i el cinquè està desaparegut al Pacífic, entre Oregon i Califòrnia. Les autoritats havien advertit que la gent s'allunyés de les costes i que evacués les zones més vulnerables

Efe
2 min
Tafaners mirant-se l'oceà a Califòrnia, malgrat els avisos / AFP

Los AngelesEl tsunami originat pel terratrèmol de magnitud 8,9 al Japó, que ha arribat debilitat a Califòrnia, ha causat danys i quatre ferits i un desaparegut, segons informacions de les autoritats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'onatge generat pel sisme submarí nipó s'han endut cinc tafaners que s'havien acostat a l'oceà a veure l'anunciada arribada del tsunami. Quatre d'aquestes persones han estat rescatades pels equips de salvament a Oregon però una continua desapareguda al nord de Califòrnia. El lloc de l'accident ha estat a la frontera entre els dos estats.

Aquest grup ha desatès les instruccions de les autoritats que demanaven a la població que s'allunyés de les platges i dels ports en previsió d'una pujada inusual del nivell del mar. Un dels punts més afectats pel tsunami ha estat la localitat de Crescent City, situada en una badia del nord californià coneguda, precisament, perquè és vulnerable als sismes submarins.

El port de Crescent City ha quedat destruït per l'onatge, nombroses embarcacions danyades i l'aigua ha entrat als carrers del poble i ha obligat a tallar provisionalment l'autopista 101. El 1964 un altre tsunami va acabar amb la vida de 17 persones a la costa oest dels EUA, 11 de les quals en aquesta població.

Les autoritats mantenen l'alerta pel sisme submarí en previsió que amb la marea alta es produeixin noves crescudes del mar. Hawai també ha notat els efectes del tsunami aquest matí (hora americana) i alguns punts de la Big Island i de Maui han quedat inundats per les onades, de 2 metres d'alçada.

L'avís de precaució

Diversos centenars de persones han estat evacuades a Califòrnia per precaució, a causa de l'alerta de tsunami provocada pel terratrèmol de 8,9 graus Richter ha tingut lloc avui al Japó, segons fonts del Centre Alertes de Tsunamis de la Costa Oest i Alaska.

Cindi Preller, de l'esmentat organisme, ha explicat que s'espera que les costes californianes "vegin petites onades", tot i que ha admès que el tsunami pot "causar marees inusualment altes, però no inundacions majors".

L'alerta difosa, vàlida per als estats de Califòrnia, Oregon i Washington, implica "el suggeriment d'una total evacuació" de les persones cap a terrenys elevats per "precaució".

Preller ha indicat que "les cases i els petits edificis de la costa californiana no estan dissenyats per a l'impacte de tsunamis, de manera que la població ha d'abandonar aquestes estructures".

Les primeres onades han començat a arribar a les costes californianes a dos quarts de sis de la tarda, hora catalana, amb una alçada d'entre 30 i 90 centímetres, segons Bill Patzert, oceanògraf del Laboratori de Propulsió a la localitat de la Canadà-Flintridge.

"No seran les ones que solem veure en les pel·lícules de Hollywood. La majoria de les ones solen durar entre 20 i 30 segons. Les que veurem a duraran entre 20 i 30 minuts", ha puntualitzat.

stats