Internacional 20/02/2012

Una missió de l'Agència de l'Energia Atòmica arriba a l'Iran per rebaixar la tensió

Teheran es mostra disposat a reprendre les converses internacionals immediatament. Les exportacions de cru a França i la Gran Bretanya s'han aturat en resposta a les sancions

Ara
2 min
La delegació de l'AEIA, de camí cap a Teheran / REUTERS

BarcelonaUna delegació de l'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA) ha arribat aquest dilluns a Teheran per debatre amb les autoritats sobre el desenvolupament del seu programa nuclear i l'escalada de tensió amb Israel, els Estats Units i al UE.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Esperem unes converses constructives" ha declarat Herman Nackaerts, vicedirector general de l'agència, des de l'aeroport de Viena, informa Reuters. "La principal prioritat continua sent la possible dimensió militar del programa nuclear de l'Iran", ha afegit.

Els Estats Units i Europa han rebaixat les esperances sobre aquestes negociacions, que duraran dos dies. La setmana passada el president iranià Mahmud Ahmadinejad va anunciar que el país ja té autonomia per abastir d'urani enriquit les seves centrals nuclear. Les conclusions de les converses amb la AEIA serviran per anticipar si la crisi oberta per aquest anunci es pot abordar diplomàticament o si continuarà l'escalada de tensió.

Israel ha anunciat que està disposat a fer un atac unilateral sobre les instal·lacions nuclears iranianes abans que el país s'hagi convertit en una potència nuclear. L'Iran, en canvi, continua assegurant que el seu programa només té finalitats civils, però envia vaixells de guerra al Mediterrani.Els dos països estan immersos en una guerra bruta en què han mort científics nuclears iranians i diplomàtics israelians.

El ministre d'exteriors iranià, Ali Akbar Salehi, ha assegurat que el seu país està disposat a reprendre immediatament les negociacions amb les principals potències, que es van abandonar en la reunió d'Istanbul el gener de 2011."Estem buscant un mecanisme de solució per a la qüestió nuclear on tothom surti guanyant", ha dit. Salehi no amaga, però, que l'Iran està preparat "per al pitjor dels escenaris".

En els últims mesos s'ha incrementat la tensió, amb l'adopció per part dels Estats Units i la UE de sancions econòmiques per asfixiar econòmicament l'Iran i el seu programa nuclear, una política a la qual Teheran ha respost amb amenaces de tancar l'estret d'Ormutz, per on passen les principals rutes marítimes de transport de petroli.

Amenaces sobre el petroli

L'Iran va assegurar que ha tallat la venda de petroli a França i la Gran Bretanya, en resposta a les sancions. La UE havia acordat un embargament petrolier a Teheran que entrarà en vigor l'1 de juliol per als contractes signats amb anterioritat. Teheran havia amenaçat la setmana passada de tallar el subministrament a sis països europeus més, entre ells Espanya.

La Comissió Europea assegura que el tall no suposarà una manca de subministrament, perquè Europa disposa de reserves suficients per cobrir la demanda durant 120 dies. L'Aràbia Saudita s'ha ofert a substituir les importacions procedents de l'Iran en les mateixes condicions.

stats