Sector editorial
Llegim 13/11/2012

Farell Editors celebra 15 anys de feina

La petita editorial busca "donar valor al paisatge i al patrimoni" catalans, segons explica un dels seus fundadors, Jordi Suades. Al llarg d'aquests quinze anys de feina, Farell ha publicat 120 títols

Ara / Acn
2 min
Una selecció del catàleg de Farell Editors

Sant Vicenç de CastelletL'editorial Farell Editors compleix 15 anys plasmant la cultura, la tradició i la natura de Catalunya en els seus llibres. Un dels seus fundadors, Jordi Suades, ha explicat que l'objectiu d'aquesta petita editorial és buscar el contrapunt, "donar valor al paisatge i al patrimoni que, per diverses raons, no s'ha tingut prou en compte". Segons Suades, "hi ha indrets del país que estan sobredimensionats perquè tenen una forta tradició senderista, però hi ha una infinitat d'espais que encara estan per descobrir". "Llocs singulars i amb molt d'encant", ha explicat.

Farell publica una mitjana de 12 llibres anuals, ha tret al mercat més de 120 publicacions de 110 autors diferents. Jordi Suades i Begonya Molins són els fundadors de l'editorial Farell Editors, amb seu a Sant Vicenç de Castellet (Bages). Tots dos defineixen la seva professió com a "artesans de l'edició" perquè segueixen de prop tot el procés de producció, des de l'elecció de la temàtica fins al disseny i la maquetació dels llibres. "Som una editorial petita que busca productes nous i temàtiques diferents. No ens conformem a fer les coses que ja es fan al mercat; quan trobem una tema que ens sembla interessant busquem un autor amb coneixements sobre la matèria i li proposem escriure", han explicat.

Des dels seus inicis, l'editorial ha tret al mercat més de 120 publicacions de 110 autors i sobre temàtica diversa. Tots els llibres estan relacionats amb la seva filosofia, 'Cultura, natura, país', i entre les col·leccions hi ha publicacions que parlen d'excursions, història, llegendes, cuina i cultura. Entre les obres amb més èxit, Molins ha explicat que hi ha el llibre '100 llegendes de la Plana de Vic', 'Serrallonga' o 'La cuina del Pirineu Català'.

La crisi també és una oportunitat

Segons Molins, la crisi econòmica afecta el sector editorial català. Tanmateix, el fet que Farell Editors sigui una empresa petita -té dos treballadors- i posicionada en diferents territoris, compensa aquesta davallada. En aquest sentit, ha explicat que els llibres que parlen sobre territoris no explotats "tenen molt bona sortida". Per altra banda, consideren que la crisi econòmica també fa que la gent opti per descobrir el territori més proper i valori el món local i la seva cuina.

Respecte al llibre digital, Suades ha explicat que l'editorial està "a l'expectativa" de veure com reacciona el mercat. De moment, segons ha explicat, els clients de llibres digitals només suposen un 2% del mercat i, per tant, prefereixen esperar abans de treure'ls.

stats