Premis Planeta
Llegim 16/10/2011

Javier Moro guanya el Premi Planeta amb 'El imperio eres tú'

La finalista ha estat Inma Chacón, germana bessona de la també escriptora Dulce Chacón, amb 'Tiempo de arena'

Sílvia Marimon
2 min
Javier Moro

BarcelonaJavier Moro (Madrid, 1955) es va emportar el 60è Premi Planeta, dotat amb 601.000 euros, segons es va fer públic ahir a la nit en una cerimònia al Palau de Congressos de Catalunya. Moro ha escrit la novel·la El imperio eres tu. L'obra trasllada al lector fins al Brasil del segle XIX, concretament a la cort de l'emperador Pedro I. Segons el guanyador del premi Planeta, l'emperador, nét de Carles IV, "va ser un personatge pintoresc i sorprenent que va forjar la independència d'Amèrica". Moro ha descrit el protagonista de la seva novel·la com un "fill lleial, un amant fogós, i un marit terrible".

La finalista va ser l'escriptora Inma Chacón (Zafra, 1954) amb la novel·la Tiempo de arena. L'obra narra la història de tres germanes que lluiten pels seus drets a finals del segle XIX. La germana de Dulce Chacón ha destacat que la seva novel·la parla de "dones, reivindicacions i igualtat davant l'educació".

Moro és un home d'ànima inquieta, que va començar la seva carrera d'escriptor col·laborant amb el seu oncle, Dominique Lapierre, i Larry Collins. Amb Lapierre, autor de famosos bestsellers situats a la Índia, com La ciutat de l'alegria, va escriure Era mitjanit a Bhopal (Planeta, 2001).

El seu primer llibre, Senderos de Libertad (Seix Barral, 1992), el va escriure després d'un dels seus nombrosos viatges a l'Amazona. Colpit per l'assassinat del sindicalista i recol·lector de cautxú, Chico Mendes, va passar llargues temporades a Brasil investigant l'homicidi. Al 2005 va publicar la Passió Índia (Columna Edicions, 2007) i el Sari Vermell (Columna Edicions, 2008). Amb aquest darrer, que parla sobre la família Gandhi-Nehru, va provocar la polèmica. Segons l'escriptor, els advocats de Sonia Gandhi li van enviar cartes amb to amenaçador perquè retirés ell llibre de totes les llibreries del món.

Moro ha treballat també al cinema i a la televisió. Va participar com a productor i guionista a la pel·lícula Valentina, amb Jorge Sanz i Anthony Quinn, i Crónica del Alba, amb Micki Molina i Emma Suárez. També va escriure els textos de diferents documentals medioambientals, i el guió d'Una nube sobre Bhopal, basat en la novel·la Era mitjanit a Bhopal. L'escriptor col·labora habitualment amb diferents mitjans de comunicació com El PAIS, El Mundo o ABC.

La finalista

Inma Chacón, la finalista de l'edició d'enguany dels Premis Planeta, va debutar en el món literari amb la Princesa india (Alfaguara), dedicada a la seva germana bessona, Dulce Chacón, també escriptora, que va morir el 2003. Dulce li havia demanat que escrivís aquesta novel·la sobre la filla de Moctezuma, per la qual ella havia estat documentant-se durant més de deu anys. Més tard publicaria Las filipines (Alfaguara) i el maig del 2011 arribaria a les llibreries una novel·la sobre Internet i les xarxes socials, de la qual ella és una gran fan: Nick, una historia de redes y mentiras (La Galera).

Bona part dels finalistes de la seixantena edició dels Planeta han ambientat les seves novel·les en llocs exòtics, situats fora d'Espanya. A diferència d'altres anys, la Guerra Civil o la postguerra apenes han estat tractats. Els autors han preferit èpoques passades, més remotes, i grans aventures, amb molta intriga i elements fantàstics. En total s'han presentat 480 novel·les.

stats