Obituari
Llegim 31/01/2015

Mor José Manuel Lara Bosch, president del Grupo Planeta, als 68 anys

Durant una dècada al capdavant de la multinacional, la vuitena més poderosa del sector editorial mundial, Lara Bosch ha diversificat les àrees de negoci i ha augmentat la facturació del grup

Jordi Nopca
3 min
Segons feia públic ahir la revista Publishers Weekly, el Grupo Planeta -presidit per José Manuel Lara Bosch- és el vuitè grup editorial més important del món.

BarcelonaJosé Manuel Lara Bosch ha mort aquest dissabte a Barcelona als 68 anys, després de perdre la batalla contra el càncer de pàncrees que l’any 2011 ja va estar a punt d’acabar amb la seva vida. President del Grupo Planeta des de l’any 2003, després de la mort del seu pare, José Manuel Lara Hernández, fundador de la “primera multinacional espanyola de la cultura” l’any 1949, Lara Bosch ha estat vinculat durant tota la vida professional a un negoci que durant l’última dècada ha viscut una expansió i ramificació importants.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Nascut a Barcelona el 1946, llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona –més endavant faria un màster a l’escola de negocis Esade–, Lara Bosch ha ocupat diversos càrrecs en l’estructura de Planeta al llarg dels anys, tant a Espanya com en alguns dels països llatinoamericans en què l’empresa ha estat present. Nomenat conseller delegat del grup l’any 1996, una de les seves principals missions –refermada des de la presidència, que ha ocupat des del 2003– seria la diversificació: s'ha convertit en el principal accionista de diversos mitjans de comunicació (Antena 3, Onda Cero, 'La Razón'), ha posat en marxa infinitat de col·leccionables (des d’Altaya i Planeta DeAgostini), ha desenvolupat la formació professional (a través, entre d’altres, de la EAE Business School, English Today i Deusto) i, més recentment, ha apostat per internet com a nova gran botiga a través de portals com DVDgo.com, OJgames.com i Zed, empresa que lidera mundialment la venda de continguts per a telèfons mòbils.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Actualment, Grupo Planeta està integrat per més d’un centenar d’empreses, la meitat editorials, entre les quals hi ha Seix Barral, Tusquets, Destino, Martínez Roca, Ariel, Crítica, Paidós, Lunwerg, Minotauro i Austral. Des de mitjans del 2013, Planeta també és accionista majoritària de Grup 62, que inclou segells com Proa, Columna, Empúries, Estrella Polar, Edicions 62 i Labutxaca.

Al ‘top ten’ mundial de negocis editorials

En l’últim informe anual de 'Publishers Weekly' sobre les 50 empreses editorials amb més facturació a tot el món, el Grupo Planeta ocupava el vuitè lloc, amb 1.600 milions d’euros, xifra que el 2012 s’enfilava fins gairebé els 2.000 milions d’euros, dades que s’ocupen només del volum editorial, al qual s’haurien d’afegir els mil milions que mouen els diversos mitjans de comunicació del grup. Si es compara amb la facturació de finals dels 90 –720 milions d’euros–, el creixement ha estat considerable, i bona part de l’èxit ha estat la diversificació impulsada per Lara Bosch.

“Vivim temps de grans reptes –deia el 2012 en la tradicional cita amb els mitjans el dia abans de la concessió del Planeta–. La vertiginosa transformació que s’ha donat en els nostres hàbits com a consumidors ha forçat canvis en els models de negoci, i gràcies a les noves tecnologies s’han obert una infinitat d’oportunitats perquè l’essència de la nostra activitat, la difusió de les idees, s’estengui fins a un nombre més gran de persones en el mínim temps possible”.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Amb la seva mort s’obre l’interrogant sobre la successió a Planeta. Les germanes de Lara Bosch, Inés i Maribel, conserven un 24% de les accions cadascuna. El 26% de Fernando va passar als seus fills, tot i que van delegar-ne la gestió a l’advocat Josep Creuheras. Actualment, Pablo Lara García, un dels quatre fills del president, ocupa el càrrec de director de projectes transversals de venda directa.

stats