OBITUARI
Llegim 27/02/2013

Mor Stéphane Hessel, l'autor d''Indigneu-vos!'

L'exdiplomàtic, escriptor i activista francès ha mort aquest dimecres de matinada als 95 anys

Ara
2 min

BarcelonaEl pensador, escriptor, diplomàtic i resistent francoalemany Stéphane Hessel, l'autor del manifest 'Indigneu-vos!' ha mort aquest dimarts a la matinada als 95 anys. La crida a la insurrecció pacífica que va fer en aquest llibre es va convertir en un fenomen editorial a finals del 2010 i el 2011. Se'n van vendre més de 3,5 milions d'exemplars arreu del món en la desena de llengües a que es va traduir. El 2011 la revista 'Foreign Policy' el va incloure dins la seva llista de pensadors globals més importants. Després del llibre que va el va retornar a la primera línia de l'actualitat, va publicar 'Comprometeu-vos!' juntament amb el periodista Gilles Vanderpooten, i 'El camí de l'esperança'.

Hessel va néixer a la localitat alemanya de Helen en una família benestant i en un ambient intel·lectual, va emigrar a França de nen i el 1939 va obtenir la nacionalitat francesa. D'origen jueu, va ser capturat i torturat per la Gestapo i va estar tancant als camps de concentració de Buchenwald i Dora-Mittelbau. Es va salvar de la condemna a mort a Buchenwald perquè va canviar la seva identitat per la de Michel Boitel, un presoner francès que havia mort de tifus.

El 1948 Stéphane Hessel va participar en la Declaració Universal dels Drets Humans i va ser ambaixador de França a l'ONU i, posteriorment, va fer carrera diplomàtica a les Nacions Unides.

Però la seva fama mundial va arribar de la mà d''Indigneu-vos!', un manifest polític publicat a França el 2010 i que, en paraules de l'autor, "exhorta els joves a indignar-se". "Aquest llibre ha transformat totalment la meva vida –va dir–. Jo era un petit diplomàtic jubilat que portava una vida tranquil·la i ara no puc passejar per París sense que algú em pari al carrer per donar-me les gràcies. És meravellós", afirmava l'autor.

En només 32 pàgines, Hessel va fer una crida a la resistència de la població que va inspirar moviments de protesta a tot el món, entre ells, el dels 'indignats' d'Espanya i Catalunya. Publicat per una petita editorial de Montpeller, gairebé sense promoció mediàtica, el llibre es va convertir en un gran èxit de vendes, amb gairebé un milió d'exemplars en només deu setmanes. El llibre va traspassar fronteres i ha estat traduït a una trentena de llengües.

A partir d'aquest èxit editorial, Hessel es va convertir en un referent de l'esquerra, molt crític amb les polítiques dutes a terme a Occident, en particular, pel que fa a l'acollida d'immigrants o a les polítiques socials. A partir de l'èxit d''Indigneu-vos!' va escriure altres llibres que també van tenir bona acollida.

La promoció d'un d'ells, 'À nous de jouer', una "crida als 'indignats' d'aquest planeta", l'havia portat a Itàlia, des d'on va haver de ser repatriat fa uns dies per un problema de salut que, finalment, li ha costat la vida.

stats