Nit de Santa Llúcia
Llegim 20/12/2011

Òmnium Cultural torna a plantejar l'objecció fiscal davant "la burla" de Madrid

"No podem quedar-nos impassibles quan el govern de l'Estat es burla del nostre Govern i incompleix amb escarni els seus compromisos", ha dit la presidenta de l'entitat, Muriel Casals, en la Nit de Santa Llúcia

Ara
1 min

BarcelonaEl discurs d'enguany de Muriel Casals durant la 61ª Nit de Santa Llúcia, a més d'elogiar la producció cultural catalana actual –fent èmfasi en l'adaptació cinematogràfica de Pa negre i la novel·la Jo confesso, de Jaume Cabré– s'ha aturat a desglossar la possibilitat de la independència fiscal. "Òmnium ha instat el Govern de la Generalitat a aconseguir una relació fiscal justa amb l'Estat central –ha dit Casals–. Com que ens sembla difícil que aquest objectiu es pugui aconseguir en les actuals circumstàncies polítiques a Espanya, cal començar a preparar una resposta civil".

En aquest sentit, Casals ha dit que Òmnium ja treballa en l'objecció fiscal: "La societat civil ha de reaccionar, no podem quedar-nos impassibles quan el Govern de l'Estat es burla del nostre govern i incompleix amb escarni els seus compromisos. Hem de demanar a la Generalitat que es mantingui ferma, que reaccioni amb intel·ligència i duresa. També hem de demanar als catalans que facin costat al seu Govern. Catalunya viu els moments més difícils de la seva història recent i cal respondre amb decisió, intel·ligència i contundència", ha dit en referència als 759 milions de l'Estatut que Madrid deu a Catalunya i que l'executiu de Zapatero no ha transferit malgrat haver-s'hi compromès.

La proposta de reclamar la sobirania fiscal per obtenir-la en quatre anys, i iniciar un procés d'objecció fiscal si no s'aconsegueix, va centrar el discurs de Casals al juliol, en la celebració del cinquantè aniversari de l'entitat. I la reclamació de la independència fiscal per a Catalunya ja ha estat plantejada per la presidenta de l'entitat en d'altres cerimònies de la Nit de Santa Llúcia.

stats