Premis literaris
Llegim 21/03/2014

Raimon guanya el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

En anteriors edicions el guardó instituït per Òmnium Cultural ha distingit Mercè Rodoreda, Jaume Cabré, Salvador Espriu, Marià Manent, Joan Triadú, Joaquim Molas, Teresa Pàmies i Joan Solà

Ara
2 min
Raimon, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes / PERE VIRGINI

BarcelonaEl cantautor valencià Raimon ha estat distingit aquest divendres amb el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. És el primer músic que és distingit amb el guardó, dotat amb 15.000 euros.

Raimon ha publicat una cinquantena de discos, entre directes i enregistraments d'estudi. Enguany ha publicat dos CD amb el títol 'Raimon 50', enregistrats en directe el 30 de novembre al Gran Teatre del Liceu. El relleu i la vocació internacional de Raimon queden palesos amb l'edició de discos i la celebració de recitals en una vintena de països d'arreu del món.

La cançó és, per Raimon, un vehicle expressiu de poesia. Les seves musicacions han contribuït decisivament a la divulgació i popularització d'alguns dels grans autors de la poesia catalana, des de la lírica medieval fins a la poesia contemporània. És especialment rellevant la seva vinculació a l'obra d'Ausiàs March i de Salvador Espriu, als quals ha dedicat treballs i recitals monogràfics. Per correspondre a aquesta tasca, Salvador Espriu va dedicar-li el poema 'Inici de càntic en el temple', que Raimon va musicar amb gran èxit. També ha musicat poemes de Jordi de Sant Jordi, Joan Roís de Corella, Jaume Roig, Bernat Metge, Anselm Turmeda, Joan Timoneda o Pere Quart, entre altres.

D'altra banda, Raimon ha publicat sis llibres, com 'Poemes i cançons' (Ariel, 1973), i s'han publicat més d'una desena d'obres literàries sobre ell. Per exemple, les 'Biografies populars', de Joan Fuster (Alcides, 1964); 'Raimon com a poeta', als 'Retrats de passaport', de Josep Pla (Destino, 1970); 'Encontre amb Raimon. Tros de paper', de Joan Oliver (Ariel, 1970), o 'Conversaciones con Raimon', d'Eduardo Galeano (Granica, 1977).

El 64è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes se suma a altres reconeixements previs a la seva trajectòria. És el cas del Premi Nacional de Música 1993, la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes 1995, la Medalla d'Or de Generalitat i el Premio Ondas (SER) Barcelona el 1997, el Premio de Honor de la Academia de las Artes y las Ciencias de la Música 2007, la Medalla de la Universitat de València 2009, la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona el 2012 o, aquesta mateixa setmana, la Medalla de Oro del Circulo de Bellas Artes de Madrid (2014).

Gairebé 50 anys d'història

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural l'any 1969 i s'atorga una persona que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. El 45è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes es va atorgar l'any passat a Josep Maria Benet i Jornet, i en anteriors ocasions ha distingit Mercè Rodoreda, Jaume Cabré, Salvador Espriu, Marià Manent, Joan Triadú, Joaquim Molas, Teresa Pàmies i Joan Solà.

stats