Sector editorial
Llegim 02/11/2012

El gremi d'editors preveu un 10% de descens de les vendes de llibres durant el 2012

Aquestes són les estimacions de Rosalina Díaz Valcárcel, presidenta de l'Associació d'Editors de Madrid. A aquest 10% cal sumar-hi el 18% de descens consecutiu acumulat en el sector des del 2008

Ara / Efe
1 min

MadridEl gremi d'editors calcula que a finals del 2012 les vendes de llibres hauran baixat un 10% a Espanya respecte a l'any anterior, segons ha confirmat la presidenta de l'Associació d'Editors de Madrid, Rosalina Díaz Valcárcel. La presidenta dels editors madrilenys ha recordat que el 2011, segons les dades facilitades per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, les vendes de llibres van caure un 4% en el sector editorial, tot i que les exportacions a Amèrica van superar els 400 milions d'euros.

A la previsió de caiguda del 10% per a finals d'any cal sumar-hi, segons Díez Valcárcel, el 18% de descens consecutiu acumulat en el sector des del 2008, que s'ha vist agreujat recentment per la pujada de l'IVA del llibre electrònic, que ha passat del 18 al 21%.

Pirateria digital

Per la presidenta dels editors madrilenys, un dels problemes centrals del sector segueix radicant en la "pirateria" de textos a través de la xarxa, i ha assenyalat que si per cada compra de lector electrònic que es fa s'adquirissin legalment dos llibres digitals, "seria fantàstic".

Així, ha recordat que, segons les dades facilitades pels grans centres de venda "massiva" d'e-reader −dispositius de lectura electrònics−, durant el 2011 es van vendre a Espanya prop de 335.000 aparells, mentre que el 2012 es preveu que aquesta xifra augmenti un 30%. Davant aquestes dades, segons Rosalina Díaz, els usuaris se segueixen descarregant de forma majoritària i il·legal llibres de la xarxa, cosa que està –ha dit– "socialment acceptat" i que no es considera "no només il·legal, sinó tampoc amoral".

El format de llibre electrònic suposa en aquests moments només un 3% de facturació per a la indústria espanyola, un percentatge "molt petit en comparació amb les descàrregues massives il·legals que es fan".



stats