COMUNICACIÓ
Mèdia 14/04/2011

Avui l'ARA torna a proclamar la República

L'edició especial de dijous s'ha esgotat a molts quioscos i us la tornarem a oferir encartada en el diari de divendres. L'ARA s'ha traslladat al 1931 per commemorar el 80è aniversari de la proclamació

Redacció
2 min
Portada: L'ARA proclama la República

BarcelonaEl suplement especial dedicat a commemorar el 80 aniversari de la proclamació de la República Catalana ha estat un gran èxit i pràcticament s'ha esgotat. Molts quioscos se n'han quedat sense. És per això que el diari ARA, tornarà a oferir-lo, encartat en l'edició de divendres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest dijous ha fet 80 anys que Francesc Macià va proclamar la República Catalana des del balcó de la Generalitat, i l'ARA ho recorda oferint als lectors una edició especial que imagina com hauria estat el diari del 15 d'abril del 1931, l'endemà d'aquests fets que van marcar la història contemporània del país. Es tracta d'un suplement de 16 pàgines que manté l'estructura habitual del diari i que inclou entrevistes exclusives -fictícies- a dos dels protagonistes de la jornada, Francesc Cambó i Francesc Macià, analitzades per Borja de Riquer i Josep Maria Roig Rosich, biògrafs, respectivament, dels líders de la Lliga Regionalista i d'Esquerra Republicana.

Toni Soler es trasllada vuit dècades enrere per oferir la crònica dels fets, que es complementa amb un recull de vivències reals de persones que actualment superen els 90 anys però que eren adolescents el 1931, i que encara recorden les sensacions d'aquell dia.

L'ARA de la República, elaborat amb la col·laboració de la revista Sàpiens, inclou, a més, fragments de dues cròniques reals de l'època: una a càrrec de Josep Pla, que des de Madrid va narrar la proclamació a la capital espanyola per al diari La veu de Catalunya , i una altra de Josep Maria Planas, que es va poder llegir a la revista Mirador el 16 d'abril del 1931.

L'anàlisi del discurs de Macià, El dia que m'espera de Lluís Companys, els personatges destacats del dia o l'habitual Mapamundi, que recorda què passava al món mentre aquí naixia la República, completen el diari, que té com a pòster central el moment en què Fermí Reixach, caracteritzat com a Macià, proclama la República a la pel·lícula Macià contra Companys , rodada aquest gener i encara inèdita.

stats