DRET A DECIDIR
Mèdia 14/04/2011

Acusacions creuades a la premsa pel rebuig a tramitar la llei d'independència

L'editorial de 'La Vanguardia' atribueix l'avanç de l'independentisme a la poca comprensió del malestar català, mentre que 'El País' diu que els dirigents catalans “també van contribuir a crear-lo”

Redacció
2 min

BarcelonaL'endemà del dia que el Parlament va rebutjar tramitar una proposta de llei d'independència, els editorials dels principals diaris analitzen la votació i el paper dels diferents partits, especialment el de CiU, que, amb l'abstenció, va propiciar el rebuig al tràmit de la llei. Des de Barcelona, La Vanguardia reconeix que “l'independentisme avança a Catalunya” però recorda que té un “espai acotat” a la cambra, tot i “l'efervescència social” que té al carrer. Pel diari del grup Godó, “si l'independentisme avança és perquè el malestar català no troba comprensió” a l'Estat. Des de Madrid, en canvi, l'editorial d'El País sembla donar resposta a aquesta tesi i recorda que “l'indubtable malestar” dels catalans “també van contribuir a crear-lo els dirigents catalans, tot i que ara provin de reivindicar la seva innocència per capitalitzar-lo”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un editorial titulat "Independència? Motiu de reflexió", La Vanguardia també explica que tot i els “prejudicis” i la “displicència” que el malestar català troba a Madrid, simbolitzat pel menyspreu mostrat ahir per Zapatero envers les consultes, no significa un punt de no-retorn. “Per fortuna, res està perdut en les relacions entre Catalunya i Espanya, ni moltíssim menys”, diu el diari del grup Godó, que defensa el paper de CiU en la recerca d'un “consens interior”, contrari a la “feblesa ideològica” del PSC i la intransigència del PP.

També aquí sembla que l'editorial d'El País, que porta per títol "Vots verdaders", dóna resposta a l'anterior i critica “l'ambigüitat” de CiU i l'absència de Mas al debat. “O no saben què volen o no s'atreveixen a revelar-ho”, diu el diari del grup Prisa respecte a l'actitud dels convergents, que “encenen als carrers les passions que després proven de refredar a les institucions”. Segons El País, aquest és “un joc perillós, que mira de mantenir en perpetu moviment l'espiral sobiranista que aspira a dominar l'escena catalana” perquè CiU sap que “una cosa és aixecar un teatre al carrer amb urnes i paperetes, i una altra diferent pronunciar-se amb un vot verdader a les institucions de l'autogovern català”.

Per la seva banda, El Periódico defensa el seu editorial de divendres, que criticava el moviment de consultes, que ara titlla d'“acte propagandístic”. El diari del grup Zeta creu que el rebuig de la cambra a la proposta de llei de Solidaritat posa “punt final als coquetejos amb projectes virtuals que l'única cosa que fan és distreure l'atenció d'allò que verdaderament importa ara als ciutadans”. Segons El Periódico, el fet que un de cada cinc barcelonins vulgui la independència però només la votin un de cada deu diputats vol dir que “el Parlament tanca el debat”, tal com resa el títol de l'editorial.

L'ARA, a l'edició de paper, també parla de la votació d'ahir al Parlament. En un editorial titulat "La independència vol serietat", l'ARA recorda que “ja fa temps que va deixar de ser una fantasia de quatre il·luminats” i que “el dret a decidir és ara l'eix principal del debat públic”. L'article critica, però, “les imatges i numerets que resulten del tot contraproduents i donen arguments als que volen ridiculitzar l'independentisme” i recorda que “ara és el torn dels polítics i de la política”.

stats