NOVES TECNOLOGIES
Mèdia 21/05/2012

Angry Words, l'aplicació de les paraules encreuades

àlex Gutiérrez M.
3 min
01. Una interfície clara és un dels secrets  d'Angry Words. 02. Máximo Cavazzani,  màxim responsable de l'empresa Etermax.

Prop d'un milió de persones juguen cada dia arreu del món a Angry Words (o Apalabrados, el seu nom original en espanyol), una aplicació pràcticament idèntica a l'Scrabble. Es tracta de formar la paraula més valuosa a partir d'unes lletres robades a l'atzar i aprofitant algunes de les peces que ja s'han posat sobre el taulell. Des de la seva creació, s'han començat més de 31 milions de partides, el 80% de les quals a Espanya. I el creixement és exponencial: només durant l'última setmana, més de 280.000 jugadors van donar-s'hi d'alta.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'empresa responsable d'aquesta febre anagramàtica és Etermax, creada per l'enginyer informàtic argentí Máximo Cavazzani. Dedicada a les aplicacions de caràcter professional, la companyia compta amb uns 30 treballadors i ha desenvolupat apps per a sectors com el financer i el petrolier. Cavazzani reconeix que començava a avorrir-se quan, un dia, jugant al mòbil a la versió en anglès del joc, va decidir que volia millorar-ne la interfície i fer-la en castellà, el seu idioma nadiu. L'èxit el va superar i va decidir-se a ampliar la cobertura a d'altres llengües. Actualment el català és un dels deu idiomes en què es pot jugar.

"Un jugador de Scrabble en català va publicar de manera gratuïta una llista de les paraules que es podien fer servir -explica Cavazzani a l'ARA-. La vam veure i vam pensar que els catalans voldrien jugar en el seu idioma".

Aquest bon samarità de les paraules encreuades és Joan Montané, que aclareix que no té "cap tipus de relació comercial amb l'empresa que el produeix". La seva llista de paraules, un diccionari no oficial, és la que determina quins mots es poden fer servir i quins no.

Oportunitat de negoci

Montané reflexionava al seu blog: "Una empresa argentina, que busca un guany econòmic, va considerar que el mercat de jugadors catalanoparlants era força important, i la va encertar. Moltes vegades són les empreses de fora que han d'ensenyar a les d'aquí que el català és un valor i no una despesa. És una inversió, i té un mercat. Qui no cobreix aquest mercat, el perd".

L'enigmista Màrius Serra va ser també un important ambaixador de l'aplicació: amb motiu del seu aniversari va llançar un repte a la xarxa social: jugaria 2.312 partides simultànies en 24 hores (fins allà on fos possible) i convidaria a esmorzar a qui el guanyés. 12 usuaris el van derrotar, de 60 que van poder acabar la partida.

Aquesta capacitat de convertir el joc en social és, de fet, un dels encerts de l'aplicació. Les jugades es poden compartir i, des de fa uns mesos, el joc està disponible també a Facebook.

Tot i això, l'ascens d'Angry Words s'ha vist enterbolit per alguns afers tècnics: "L'elevat tràfic va superar totes les expectatives i va saturar els servidors", reconeix el seu responsable. "Actualment estem treballant en la migració dels servidors a noves tecnologies que ens permetran eradicar aquestes situacions de col·lapse".

Etermax té planejats editar almenys cinc jocs més entre aquest any i el que ve. "El pròxim es dirà Mezcladitos i s'assembla en alguns aspectes al Boggle, tot i que amb variacions".

Sobre els problemes legals que es podrien derivar de la similitud d'aquestes aplicacions amb els originals que les han inspirat, Cavazzani està tranquil: "No hem tingut cap problema, ja que en realitat no es pot registrar un joc, sinó només el nom o el taulell". Per això, la principal diferència entre l'Scrabble i l'Apalabrados és la ubicació de les caselles que tenen premi i multipliquen el valor d'una lletra o d'una paraula.

stats