LA PUBLICITAT I LA SEVA INFLUÈNCIA
Mèdia 02/02/2011

Anuncis que reforcen l'autoestima del país

La intenció inicial era parlar del Barça, però els últims anuncis d'Estrella fan més èmfasi en el que caracteritza Catalunya, i ho fan amb un to molt positiu. A Bassat i Lorente, els encanta l'últim.

Auri Garcia Morera
3 min
Gutierrez, Catalunya

Barcelona.El nou espot d'Estrella Damm amb l'actor Quim Gutiérrez i Els Amics de les Arts, que es va estrenar dilluns, repassa "les coses bones que tenim" a Catalunya i transmet la idea que tenim motius per estar orgullosos de ser catalans. Un missatge carregat d'optimisme que, veient l'acollida que ha tingut a les xarxes socials, ha aconseguit quallar entre el públic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'anunci va en la mateixa línia d'un altre de la mateixa marca, el de "la feina ben feta", que s'inspirava en un dels anys vuitanta de la Generalitat, dins de la campanya Som sis milions . Són anuncis que ajuden a reforçar l'autoestima del país, tot i que en el cas d'Estrella, la intenció inicial no era aquesta.

El punt de vista de l'empresa

El cap de comunicació d'Estrella Damm, Fede Segarra, explica que l'objectiu inicial d'aquests anuncis era lligar la imatge del Barça amb la de la marca de cerveses. Partint de la manera de treballar de Pep Guardiola i de l'èxit de La Masia, però, va sorgir la idea de parlar d'altres àmbits de la societat catalana.

D'aquesta manera, el concepte creatiu del darrer espot va anar evolucionant fins a acabar incloent els Pirineus i la costa, l'Empordà i la Cerdanya, Antoni Gaudí i Quim Monzó, i la Patum i els castellers, entre d'altres "coses bones que tenim". "I encara ens hem deixat moltíssimes coses", diu Segarra.

El cap de comunicació d'Estrella admet que aquest darrer anunci "té un punt aspiracional" però no entén els que el critiquen per cofoisme. "En el món de la publicitat, hem de donar un missatge", argumenta.

L'opinió de Bassat i Lorente

El publicista Lluís Bassat, que va ser l'autor de la campanya Som sis milions de la Generalitat, es mostra entusiasmat amb aquest anunci. "M'ha encantat, m'hauria agradat fer-lo jo", explica Bassat, confessant que li provoca una certa enveja sana. "El que jo feia per a la Generalitat era això: fer que els espectadors se sentíssin orgullosos de ser catalans", afegeix el publicista.

Joaquín Lorente, l'assessor de comunicació de Jordi Pujol durant l'etapa en què es va posar en marxa la campanya Som sis milions , coincideix amb el diagnòstic: "La idea, conceptualment, no és que m'agradi, sinó que m'encanta".

Igual que Lluís Bassat, Joaquín Lorente també veu clar el paral·lelisme entre els anuncis de la marca de cerveses i els que feia, als anys vuitanta, la Generalitat. "Quan algú se sent part d'un col·lectiu, i n'està orgullós, aporta molt més a aquest col·lectiu", diu Lorente en recordar per què es van posar en marxa aquelles campanyes de la Generalitat. "El d'Estrella també va en aquesta línia i em sembla molt ben plantejat", explica Lorente, que es desfà en elogis cap als creatius.

Tot i això, l'exassessor de Jordi Pujol creu que els espots d'hivern de la marca de cerveses no són igual d'efectius que els de "sexe, platja i rock and roll" de l'estiu. "La imatge sedimentada a les neurones de la majoria de la gent és l'altra", diu amb vehemència. I sentencia: "És un sentiment que supera qualsevol nacionalisme".

Lluís Bassat, en canvi, creu que els espots que posen l'accent en el sentiment de pertinença són molt efectius. "Les campanyes bones són les que venen un producte, les molt bones les que també construeixen una marca, i les extraordinàries són les que a més provoquen canvis en la societat", explica. I la darrera campanya d'Estrella Damm, segons el criteri de Bassat, és de les extraordinàries, igual que ho va ser la de Som sis milions .

La publicitat institucional

Lluís Bassat es mostra convençut que campanyes com aquelles "s'haurien de tornar a fer", per part de la Generalitat. "Enyoro que em diguin que estic vivint en un gran país i que jo he de contribuir a fer-lo gran", diu Bassat. I afegeix: "A mi em fa il·lusió que em diguin això". Segons Bassat, no seria autobombo, ja que en aquest tipus d'anuncis no hi ha cap mentida. El que diuen espots com el d'Estrella "són fets, no opinions, i són irrefutables".

Joaquín Lorente, per contra, creu que en un moment de crisi com l'actual, que el Govern destinés diners a fer aquest tipus de publicitat "no tindria cap justificació". I afegeix: "L'autoestima es pot generar des de molts fronts i la publicitat és un instrument més de comunicació però no és l'únic instrument de comunicació".

stats