Mèdia 19/07/2011

Artur Mas recorda Sentís com un personatge que va viure circumstàncies que "no són de fàcil judici"

El president català creu que "mai va trencar del tot amb el país"

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat la figura del periodista i escriptor Carles Sentís i ha destacat que la seva trajectòria recorre "totes les complexitats i contradiccions del segle XX a Catalunya", que no són "de fàcil judici" i malgrat les quals Sentís "mai va trencar del tot amb el país", amb iniciatives com una de les primeres publicacions periòdiques en català, el 'Tele-estel' o el tarannà del diari 'Tele/Exprés', que va dirigir. Per Mas, amb la seva tasca periodística i de contactes amb la societat civil, el seu tarannà liberal i la seva convicció democràtica, va ajudar a preparar el que havia de ser el restabliment de la democràcia i de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Mas també ha recordat que Sentís lamentava recentment l'article que impedeix "una col·laboració més estreta entre comunitats autònomes afins" i que es declarava partidari del concert econòmic per Catalunya.

Carles Sentís va publicar el seu primer article el juny del 1931. En la seva obra hi destaquen cròniques com el 'Viatge en Transmiserià', on Sentís destapava les dures condicions de l'onada immigratòria que arribava a Catalunya als anys trenta procedent del sud d'Espanya.

Va ser testimoni de les atrocitats als camps de concentració alemanys després de la Segona Guerra Mundial, i va tenir l'oportunitat també de cobrir els judicis contra els responsables nazis de Nuremberg, els primers per crims contra la humanitat. La seva producció periodística, que va desenvolupar a 'La Veu de Catalunya', 'L'Instant', 'La Vanguardia', 'Avui', l'agència Efe i Ràdio Barcelona, entre d'altres, "quedarà com la d'un testimoni català de grans esdeveniments del segle passat", ha afirmat Mas.

En una línia similar s'ha expressat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha descrit Sentís com un periodista ''de gran intel·ligència'' que sempre va optar ''per la segona fila'' tot i tenir papers claus en moments determinants de la història del segle XX. Per aquest motiu, Mascarell ha destacat el caràcter ''subtil'' tot i el fet d'haver viscut ''moltes de les contradiccions del segle''.

D'entre la trajectòria professional de Sentís, Mascarell ha volgut recalcar la seva participació com a periodista i per traslladar-ho a partir dels seus plantejaments a la societat espanyola, en els processos europeus contra les dictadures i les persones vinculades als feixismes europeus. De la trajectòria política, el titular de Cultura ha volgut recordar el seu paper ''rellevant'' al retorn del president Tarradellas a Catalunya.

stats