LA REGULACIÓ D'INTERNET
Mèdia 27/05/2011

Assalt fallit de Sarkozy per controlar la xarxa

àlex Gutiérrez M.
2 min
Zuckerberg va observar el protocol per a la recepció formal amb Sarkozy, però després va intervenir amb el seu 'rigorós' uniforme: texans, samarreta, vambes.

Samarreta, texans, vambes. La indumentària de Mark Zuckerberg, 27 anys, creador de Facebook, contrasta amb la de les persones que analitzaran les seves propostes: els líders mundials que formen part del G-8 i que, ahir i avui, estan reunits a Deauville. La idea de la trobada se l'adjudica l'amfitrió, Nicolas Sarkozy, que ha volgut precedir la cimera d'un fòrum batejat com a e-G8. No és una iniciativa innocent. El president francès aprofita la jornada inaugural de dimarts per mostrar obertament les seves cartes. Vol més regulació a internet i que els estats la controlin. Assenyala tres punts claus: protecció dels menors, pirateria i privacitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'envit, però, no ha fet forat a Alemanya. El ministre de l'Interior, Hans-Peter Friedrich, va sortir dimecres al pas de la proposta: "Internet és un lloc per a la llibertat dels ciutadans i per a l'experimentació de les empreses", explicava. Friedrich s'ha enfrontat, de fet, diverses vegades a grups de pressió alemanys que demanen normes més dures perquè Google, Microsoft i Facebook garanteixin la privacitat dels usuaris. El país va adoptar diversos codis d'autoregulació arran de les queixes que va suscitar el servei de fotografies panoràmiques del carrer que oferia Google Street View.

Tampoc el Regne Unit ha acollit amb entusiasme l'afany regulador de Sarkozy, tot i que el país està sumit en una viva polèmica perquè a Twitter han aparegut informacions de safareig que els mitjans tradicionals tenen prohibit publicar per decisió judicial. Els advocats dels afectats han demanat a la xarxa social que identifiqui els usuaris que han difòs els missatges compromesos.

Un portaveu de Downing Street sense identificar, citat pel diari The Guardian , era inequívoc, en tot cas: "No tenim cap intenció a curt termini de regularar internet". Durant la cimera de l'e-G8, la ministra d'Economia i candidata a directora de l'FMI, Christine Lagarde, va mirar de seduir els britànics quan va opinar sobre la polèmica que els afecta: "Estem explorant i estem intentant identificar quines series les eines correctes i els principis legals pertinents".

Sarkozy anava en la mateixa línia: "Si la tecnologia és neutral, i hauria de seguir sent així, els usuaris no ho són". Es dirigia així a 1.500 persones congregades a les Tulleries, la majoria representants del sector de les noves tecnologies. "Els governs són els guardians legítims de les nostres societats, no ho oblideu", reblava, conscient que als poderosos del G-8 els havia sortit amb internet una nova -i imprevisible- competència.

stats