Mèdia 15/06/2011

La BBC compara la manifestació amb un acte "similar" a Grècia

Les protestes dels 'indignats' a la porta del Parlament atrauen l'atenció de la premsa internacional

Acn
3 min
L'article de la BBC sobre la manifestació davant del parlament català

BarcelonaLes protestes d'aquest dimecres a les portes del Parlament de Catalunya han traspassat fronteres, i alguns dels mitjans de comunicació internacionals ja se'n fan ressò. La BBC diu a la seva pàgina web que "més de 2.000 manifestants han intentat bloquejar el parlament català en una mostra de rebuig a la tisorada dels pressupostos". La televisió britànica compara l'acte dels indignats amb les manifestacions que aquest mateix dimecres hi ha prop del parlament de Grècia en contra de les retallades del govern de Iorgos Papandreou.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La CNN també s'ha fet ressò de la protesta, i com 'The Guardian' i les agències France Presse i Reuters, ha remarcat l'ús de l'helicòpter per part del president Artur Mas. "Els polítics catalans prenen el cel per evitar els manifestants", titula el diari anglès 'The Guardian', que inclou a la seva pàgina web una notícia sobre la protesta al Parc de la Ciutadella. El rotatiu assenyala que la manifestació està motivada pels "plans de retallades en educació i salut" i remarca que, en general, les protestes del moviment dels indignats han estat pacífiques.

La BBC remarca les similituds entre les protestes a Barcelona i Atenes, i assegura que els manifestants a Grècia "han agafat el lideratge de les accions que hi ha hagut arreu d'Espanya en les darreres setmanes". De fet, la cadena britànica indica que els grecs utilitzen lemes com el 'No Passaran' de la Guerra Civil i onegen banderes espanyoles en les seves manifestacions.

La televisió pública britànica afirma que "la majoria" dels manifestants d'aquest dimecres a Barcelona formen part del moviment dels indignats, que està en contra de "les mesures d'austeritat" impulsades des del govern. La BBC assegura que "tot i el cordó policial els manifestants al Parc de la Ciutadella han tirat pintura vermella a un diputat i han dibuixat una creu negra a la jaqueta d'un altre".

Per la seva banda, Euronews recull el testimoni d'una dona que protestava a les portes del parlament, i que ha remarcat que "retallar la despesa social utilitzant d'excusa la crisi econòmica és una gran farsa". La televisió indica a la seva pàgina web que hi ha hagut una "forta presència policial" que ha "previngut cap incident seriós". "La majoria dels diputats han aconseguit entrar al parlament a peu, tot i que patint una pluja d'abusos".

França també s'interessa per les protestes

La premsa digital francesa també es fa ressò de les complicacions que han tingut els diputats i diputades, així com el president Artur Mas i la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, per entrar al Parlament de Catalunya. 'Le Paisien', 'L'Express' i 'L'indépendant' reprodueixen fotografies i textos de l'agència France Presse (AFP) la qual ha destacat que "els 'indignats' intenten impedir una sessió al parlament català" i s'ha fet ressò de les desenes de ferits.

En un teletip escrit pel periodista Josep Lago, l'agència explica que aquest matí hi ha hagut empentes després que els policies han barrat el pas. A més, destaca que Mas ha hagut d'anar a la cambra en helicòpter i que els representants parlamentaris han rebut crits. Els protestants, relata Lago, els han llançat objectes diversos i "pintura vermella".

La DPA alemanya remarca el desplegament policial

L'agència alemanya DPA també relata els fets, en un teletip que reprodueix la versió en castellà de la pàgina web 'Deustche Welle', el servei de ràdio i televisió pública alemanya que emet a l'exterior. La DPA explica que "les forces de seguretat han establert un fort cordó policial en el perímetre de la càmbra i amb càrregues contra els manifestants han aconseguit obrir un accés a aquesta".

L'anàlisi de la premsa estrangera

La televisió de notícies CNN destaca que l'Estat espanyol viu immers en una "profunda crisi econòmica" amb un 21% d'atur general que s'escala fins al 42% entre la població més jove. La cadena nord-americana assegura que "el president regional català, Artur Mas, ha arribat al parlament en un helicòpter de la policia" i afegeix que "diversos polítics electes que han entrat amb cotxe o a peu a les zones del parlament han rebut empentes o han tingut el pas barrat pels manifestants".

L'agència Reuters interpreta la notícia en el context de la crisi del deute a nivell europeu i assegura que "els mercats financers estan preocupats de que les regions siguin una raó que provoqui que Espanya sobrepassi el seu objectiu de dèficit del 6% del PIB, estenent la crisi del deute de l'Eurozona". Reuters assegura que Catalunya representa "una cinquena part de la riquesa d'Espanya", té "un dèficit del 3,9%" i vol "igual que tots els governs regionals, reduir-lo a l'1,3% a finals d'any".

stats