TELEVISIÓ
Mèdia 19/03/2012

La BBC prepara un iTunes per vendre els seus programes

La BBC engegarà abans que acabi el 2012 un servei semblant a iTunes en què ofertarà els seus programes. L'anomenat Project Barcelona permetrà descarregar continguts, amb el previ pagament d'un modest preu.

Natalia Araguás
3 min
La BBC prepara un iTunes per vendre els seus programes

BARCELONA.Abans que acabi l'any la BBC tindrà una plataforma a l'estil iTunes, la botiga de continguts multimèdia desenvolupada per Apple. Els usuaris podran descarregar i adquirir vídeos online dels programes i les sèries de la cadena poc temps després de la seva emissió. "Si vols comprar una còpia d'un espai per tenir-lo i conservar-lo, podràs pagar el que generalment es considera un preu modest per això", va resumir Mark Thompson, que s'acomiadarà del seu càrrec com a director general de la BBC a finals del 2012. No sense abans haver deixat enllestit aquest servei.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La plataforma s'anomenarà Project Barcelona, per raons que se li escapen fins i tot al director general de la BBC, segons ell mateix va reconèixer en fer l'anunci a la Royal Television Society, un fòrum de debat dels reptes que afronta el sector. Tot i que Thompson no va entrar en la qüestió dels preus, una primera aproximació de The Guardian situa el cost entorn les 1,89 lliures esterlines per espai, uns 2,27 euros.

Combinar-ho amb l'iPlayer

De moment la BBC té la seva programació disponible a través d'iPlayer, en el qual es poden veure els continguts en streaming. Però té l'inconvenient que aquests continguts caduquen set dies després de la seva emissió. Thompson va treure pit lloant la qualitat de les produccions de la cadena -responsable de sèries com Sherlock , Doctor Who i Downton Abbey - i va argumentar que els espectadors en podran gaudir superat el termini d'una setmana gràcies al nou servei. La idea és combinar l'iPlayer i el Project Barcelona. Amb la diferència que aquest últim no serà gratuït.

La iniciativa ha suscitat polèmica al país, en la mesura que els britànics ja paguen un cànon televisiu de 145 lliures (uns 176 euros) que garanteix part dels ingressos de la BBC. Les primeres crítiques han anat en el sentit que amb aquest nou sistema els ciutadans pagaran per partida doble els continguts.

"Aquesta no és cap segona quota de llicència cobrada furtivament ni cap retallada en el servei públic actual", va defensar el director general de la BBC. Thompson va equiparar el Project Barcelona a comprar un DVD o, en temps anteriors, una cinta VHS. "Durant dècades el públic britànic ha entès la diferència entre veure Dad's Army a la BBC One i després adquirir una còpia permanent de la sèrie. Seria l'equivalent digital de fer això últim", va posar com a exemple.

Sense data oficial

El nou sistema de micropagaments per continguts de la BBC està encara en fase de planificació i no té fixada una data oficial de llançament. Tot i això, s'ha avançat que estarà disponible primer al Regne Unit i després a la resta del món. Amb el Project Barcelona la cadena pública, que no ha sortit indemne de les retallades del govern de David Cameron, aconseguirà una font suplementària d'ingressos.

Ja a l'octubre la BBC va anunciar que s'havia vist obligada a reduir un 20% el seu pressupost fins al 2017. Tot i que en principi va descartar tancar cap canal, la primera mesura anunciada va ser que prescindirà de 2.000 llocs de treball en els pròxims cinc anys. Malgrat el dur ajustament pressupostari que ha d'aplicar la cadena, "el públic encara espera el millor entreteniment i les millors estrelles a la BBC", va reflexionar el seu director general a la presentació del Project Barcelona: una expectativa que s'enfronta "amb la realitat del mercat". Aquest nou servei obre una porta a noves fórmules de finançament.

stats