POLÈMICA AL REGNE UNIT
Mèdia 15/06/2011

La BBC rep crítiques pel suïcidi televisat

Les crítiques contra la televisió pública britànica s'han multiplicat després de l'emissió del programa en què es va veure el suïcidi assistit d'un milionari. La cadena i l'autor, Terry Pratchet, es defensen.

Auri Garcia Morera
2 min
La BBC rep crítiques pel suïcidi televisat

Barcelona.L'associació britànica Care Not Killing va denunciar ahir que el programa sobre l'eutanàsia emès dilluns per la BBC era "propaganda a favor del suïcidi assistit disfressada de documental", i va afegir que és "molt probable que provoqui suïcidis per imitació". L'entitat, que lluita contra la legalització de l'eutanàsia al Regne Unit, també va demanar als responsables de salut i cultura del govern britànic que obrin "una investigació urgent sobre la manera com cobreix el suïcidi assistit la BBC i la relació que té això amb els índexs de suïcidis".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'entitat cristiana Care també va criticar l'emissió del documental per la cadena pública britànica. "Em pensava que havien passat els temps en què la gent s'ajuntava per veure morir altra gent", va dir Nola Leach, la portaveu de l'entitat. I va afegir: "Que la BBC hagi facilitat aquesta situació és profundament inquietant". Leach també va denunciar que la BBC no hagués optat per "una persona imparcial", sinó per "un conegut defensor del suïcidi assistit" com Terry Pratchett per dirigir el programa.

Diverses veus de l'Església, com el bisbe d'Exeter, Michael Langrish, i l'exbisbe de Rochester, Michael Nazir-Ali, també es van afegir a les crítiques contra la BBC.

L'escriptor Terry Pratchett, que pateix Alzheimer i ja ha començat els tràmits per acabar amb la seva vida, va defensar l'emissió del seu documental en un debat que es va celebrar la mateixa nit de dilluns. "Estic convençut que algú afectat per una malaltia greu i incurable hauria de poder morir en pau amb ajuda mèdica en comptes de patir", va dir. Quan li van preguntar per la "santedat de la vida", Pratchett va replicar: "I la dignitat de la vida?". Segons l'escriptor, "per a algunes persones la falta de dignitat és motiu suficient per matar-se".

La BBC també va sortir al pas de les acusacions de parcialitat, dient que el programa no era esbiaixat i que se centrava "en l'experiència d'una persona, en el viatge del Terry explorant el tema, i en l'experiència per la qual està passant".

Un programa difícil

El documental començava amb Pratchett dient: "No m'imagino ningú amb ganes de seure davant del televisor a veure la mort d'un desconegut. El que veuran no és fàcil, però crec que és important". Peter Smedley, l'hoteler britànic de 71 anys que va anar a la clínica suïssa Dignitas per morir, li explicava els motius que l'havien dut a prendre la decisió: "El meu estat s'ha deteriorat fins al punt que necessito anar-me'n bastant aviat".

Al final del documental es van poder veure les imatges de Medley ingerint una dosi de Nembutal, amb l'ajuda de xocolata. Just després de prendre-la, Medley comentava: "Això és força innocu". Tot seguit, però, la cara se li anava posant vermella i començava a respirar amb dificultat. En aquell punt, Medley va cridar la seva dona, que es va asseure al seu costat. Es van fer un petó, es van agafar de la mà, i Medley li va dir: "Sigues forta, estimada".

Després, un treballador de la clínica va explicar a la càmera que el malalt estava perdent de mica en mica el coneixement, i va concloure: "En breu, s'aturarà la respiració. Després, ho farà el cor".

stats