LA NOVA INDÚSTRIA CULTURAL
Mèdia 09/06/2011

Barcelona guanya la fira Gamelab i reforça l'aposta pels videojocs

La Generalitat impulsa el sector del videojoc amb l'establiment de Gamelab a Barcelona. La trobada portarà els programadors més exitosos i comptarà també amb una cerimònia d'entrega de premis.

Ricard Martín
2 min
'Lords of Shadow: Castlevania', un dels candidats a millor videojoc de l'any als premis de la fira.

Barcelona.Espanya és el sisè mercat del món i el quart d'Europa en consum de videojocs. I, a partir d'ara, Catalunya esdevindrà un dels epicentres del videojoc: del 29 de juny a l'1 de juliol, les Arenes de Barcelona acolliran Gamelab, la fira internacional del videojoc i l'oci interactiu. Aquesta trobada, que inclou lliurament de premis, s'establirà durant quatre anys a la ciutat, després d'haver estat itinerant.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A la fira, que en la seva última edició es va celebrar a Gijón, hi assistiran "tres dels cinc creadors més importants del món", segons ha destacat el seu director, Iván Fernández. Són Hideo Kojima, el cervell de Metal gear , Cliff Bleszinski, l'estrella de Microsoft creadora de Gears of war -13 milions de còpies venudes- i Peter Molyneux, dissenyador de jocs com Fable o Populous.

Creativitat catalana

Entre un 30% i un 40 % de l'espai de la fira estarà dedicat a les últimes tendències de dispositiu per a videojocs. I, a més de les novetats en aquest camp de Microsoft o Nintendo, s'hi presentarà "un sistema de joc interactiu mai vist fins ara", fet per una empresa catalana, ha precisat Fernández. Val a dir que l'establiment de Gamelab ratifica l'embranzida que ha agafat Catalunya en aquest sector. Dels 1.245 milions que va facturar el videojoc a Espanya el 2010, 631 corresponen a l'àmbit de creació de continguts. I a Catalunya, on es concentren el 38% de les empreses de tot l'Estat, la majoria es dediquen a aquesta tasca. "Catalunya és un motor de creativitat en aquest camp", segons Fernández.

"El videojoc és un tsunami que no es pot aturar", ha sentenciat el programador Gonzo Suárez. I la Generalitat està disposada a pujar-hi amb diverses mesures: a més d'una aportació de 130.000 euros als 400.000 de pressupost de la fira, l'Institut Català de les Indústries Culturals crearà una secció dedicada a impulsar el videojoc, amb una línia de préstecs sense interès. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha anunciat que s'ampliaran les quotes de doblatge en aquest sector cultural concret, "que és on la llengua catalana està pitjor".

stats