INTERNET
Mèdia 14/06/2012

Barcelona, Mango i La Caixa volen dominis propis a la xarxa

.catalonia i .barcelona podrien ser nous dominis d'internet. La Generalitat i l'Ajuntament ho han demanat a l'ICANN, que ha rebut gairebé 2.000 candidatures, entre les quals hi ha les de La Caixa i Mango.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han sol·licitat a l'ICANN -l'organisme encarregat de la gestió dels dominis i les adreces d'internet- la creació de tres nous dominis que han d'identificar Catalunya i la seva capital. Aquestes tres sol·licituds formen part de les 1.930 que ha rebut l'ICANN des que, al gener, va obrir la veda perquè qualsevol persona, empresa o entitat pogués demanar la creació d'un domini propi, i que han quedat recollides en la llista que l'organisme va fer pública ahir.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Govern ha demanat que es creï el domini .catalonia , que, en cas que rebi el vistiplau de l'ICANN, serà d'ús exclusiu per a la Generalitat i tindrà finalitats vinculades a la promoció turística i a la imatge del país a l'exterior. Pel que fa al consistori barceloní, ha sol·licitat la creació del domini .bcn , que també tindria l'ús restringit a l'Ajuntament i que, en principi, només té com a objectiu evitar que l'adquireixi alguna altra persona que pogués fer-ne un ús indegut. En canvi, .barcelona estaria a disposició de qualsevol ciutadà de la capital catalana o de qualsevol empresa que hi desenvolupi l'activitat i que vulgui utilitzar-lo en la seva adreça d'internet. Segons la fundació PuntCAT, que gestiona les candidatures, el domini .barcelona seguiria el model del .cat i seria autofinançat, de manera que no tindria cap cost per a l'Ajuntament. Segons es va informar a principis d'any, el preu de la creació d'un d'aquests dominis ronda els 150.000 euros.

A banda de les institucions, empreses catalanes com La Caixa i Mango també volen dominis propis -.lacaixa i .mango -. I fora de Catalunya, l'han sol·licitat, per exemple, Euskadi -.eus -, Galícia -.gal - i la Comunitat de Madrid - .madrid -. Empreses i organismes d'arreu del món s'han afegit a la llista, com també moltes persones que hi han vist oportunitats de negoci i han demanat el registre de tot tipus de conceptes, des de .restaurant fins a .football o .love . El que més èxit ha tingut, però, és .app , amb 13 peticions.

En casos com aquest, explica a l'ARA el director de la fundació PuntCAT, Jordi Iparraguirre, el procés s'alentirà, ja que caldrà veure qui té dret a registrar aquests dominis. En els casos catalans, però, el fet que hi hagi una sola petició fa que no es prevegi "cap problema" per a la seva aprovació. "Trigarà més o menys, però tirarà endavant", diu Iparraguirre, que creu que a principis de l'any que ve ja funcionaran alguns dels nous dominis.

stats